Boże Narodzenie ciastem pachnące

Boże Narodzenie ciastem pachnące

Wszyscy lubimy Boże Narodzenie. Kojarzy nam się z domem rodzinnym i szczególną atmosferą: kolorami, dźwiękami, kształtami, zapachami i smakami. Duże znaczenie dla owej atmosfery mają ciasta świąteczne: piernik, szarlotka z cynamonem i orzechami czy marchwiak. Z poszanowaniem tradycji przedstawiamy smaczne inspiracje.

Popularne ciasta świąteczne: pierniczki dekoracyjne

Miłośnicy pieczenia ciast na Boże Narodzenie korzystający z internetowych przepisów doskonale wiedzą, jakie wigilijne ciasta są najpopularniejsze. Im bliżej grudnia, tym więcej pojawia się na forach tematów zachęcających do wspólnego robienia… pierniczków. Najstarsze tematy mają po kilka lat i wciąż są odświeżane – zarówno przez starych, jak i nowych użytkowników. Mówiąc językiem internautów, w okresie świątecznym zostają „odkopane”, by kolejne osoby mogły pochwalić się swoimi osiągnięciami i zdradzić ulepszoną recepturę.

Jedni wolą puszyste pierniczki świąteczne, inni pozostawiają zrobione na przełomie listopada i grudnia ciasteczka do wyschnięcia i nie pozwalają ich ruszyć aż do Wigilii. By wykonać pierniczki miękkie, można dodać do ciasta suszone owoce i orzechy, które zatrzymają na wilgoć. Z kolei aby przyrządzić twarde pierniczki na choinkę, do ciasta dolewa się więcej miodu – składnik ten działa wysuszająco. Łatwiej wówczas przewlekać je wstążką i zawieszać na gałązkach obok bombek.

Klasyczne ciasta na Boże Narodzenie: szarlotka z jabłkami i marchwiak

Podczas przygotowywania świątecznych ciast chętnie sięgamy po dary natury – owoce i warzywa. Niektórych nie musimy nawet specjalnie kupować, bo zostają po przygotowaniu tradycyjnych wigilijnych potraw. Weźmy na przykład marchwiakadietetyczne ciasto marchewkowe, które można zrobić z warzyw pozostałych po przygotowywaniu ryby po grecku. Marchwiak świetnie komponuje się z orzechami włoskimi, migdałami, białą czekoladą i lukrem. W bogatszej wersji można przekroić go na kilka części, a każdą z nich posmarować ulubionym kremem (np. orzechowym). Wówczas klasyczne ciasto marchewkowe przemienia się prawdziwy świąteczny tort.

Idealnym ciastem wigilijnym jest także szarlotka z jabłkami – rzadziej z gruszkami – urozmaicona bakaliami: orzechami, migdałami, rodzynkami, a także przyprawami: cynamonem, imbirem, kardamoenm i innymi korzennymi. Im więcej w niej owoców, tym jest lżejsza i chętniej przyjmowana po sycącej wigilijnej kolacji. Szybko i łatwo można ją przygotować na bazie Jabłka prażonego Smak. Z jednego dużego słoika wyjdzie cała blacha pysznego owocowego ciasta świątecznego lub kopczyk jabłkowych babeczek.

Suchy piernik świąteczny czy wilgotny i puszysty murzynek?

O miejsce na podium wśród wyjątkowych i pysznych ciast na Boże Narodzenie rokrocznie walczą piernik i murzynek. Zgodnie z tradycją ten pierwszy jest twardy i aromatyczny. Smakuje intensywnie korzennie, jako że przyprawia się go cynamonem, imbirem, kardamonem, gałką muszkatołową, goździkami, anyżem, a nawet lawendą. Nazwę wziął od staropolskiego słowa „pierny”, które znaczyło „pieprzny”. To idealne ciasto na wigilijny stół w domu miłośników wyrazistych smaków i lekkiej pikanterii.

Po drugiej stronie słodkiego świątecznego ringu stoi murzynek – ciasto puszyste, delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Ma smak kakaowy lub czekoladowy i zazwyczaj jest udekorowane grubą warstwą miękkiej czekoladowej polewy. W klasycznej wersji nie ma w nim dodatków.

Dzięki osobom skłonnym do eksperymentowania i testowania nowości powstały alternatywne wersje obu ciast świątecznych. Dlatego dziś na wigilijnym stole często pojawia się miękki piernik z marmoladą lub pokrojonymi w dużą kostkę jabłkami, a także połączenie czekoladowego murzynka z sernikiem.

Zachęcamy do realizowania własnych kulinarnych fantazji i przygotowania w tym roku dla rodziny ciasta, którego bliscy nie próbowali nigdy dotąd!