Ochłoda na gorące dni - wybieram chłodnik!

Idealne danie na lato powinno być: a) łatwe w przygotowaniu, żeby nie tracić czasu i móc poleżeć w ogródku, b) lekkie – żeby mieć siłę na rower albo badmintona) c) orzeźwiające, żeby nie dokładać sobie gorąca.
Ochłoda na gorące dni – wybieram chłodnik!

Naszym zdaniem wybór jest prosty – zupy na lato to jest to! Sprawdzamy, które dania są najlepsze.

Stawiamy na chłodne letnie zupy!

Chłodnik jest tak dobry, że nie tylko Polacy wyspecjalizowali się sztuce przygotowywania zupy podawanej na zimno. U nas rządzi tradycyjna wersja z botwinką, zielonym ogórkiem oraz jajkiem na twardo. Do tego kefir, jogurt albo – w wersji maxi – kwaśna śmietana lub zsiadłe mleko. Koperek dekoruje całość i sprawia, że letnia zupa orzeźwia, chłodzi i wtóruje słońcu w zenicie.

Chłodnik inaczej

A jak chłodnik jedzą za granicą? Bułgarzy stawiają na gruntowy ogórek i do swojej wersji chłodnika Taratory dodają zsiadłe mleko, oliwę z oliwek, świeży czosnek oraz orzechy. W Rosji bohaterem letniego menu jest okroszka. Ta niepozorna zupa z musztardą, kwasem chlebowym, pieczoną szynką i kleksem śmietany uratowała niejeden żołądek w Moskwie. Hiszpanie z kolei robią to zupełnie inaczej – zupa na lato w ich wydaniu to mix świeżych warzyw oraz przyprawy. Jak smakuje gazpacho? Delicioso! Odpowie każdy Hiszpan.

Chłodnik litewski, a niby polski

Nazwa może nieco mylić, ale to właśnie ta wersja jest  najbardziej tradycyjna i najlepsza na lato. I nie ma się czemu dziwić, wystarczy spróbować. Piękny, intensywny kolor to zasługa buraczków, a zimny charakter został odziedziczony po kefirze i śmietanie. Smak zbudowany na esencji bulionu drobiowego i bogactwa prosto z ogródka – gruntowych ogórków, szczypiorku i pęczku koperku – idealny na upał. Według tradycji, chłodnik podawano z delikatnym mięsem szyjek rakowych lub pieczoną cielęciną. Przepis na pyszny chłodnik znajdziecie pod linkiem.

O czym pamiętać podczas przyrządzania chłodnika buraczkowego? Czasami można iść na skróty i zamiast botwiny dodać gotowe buraczki ze słoika. Danie najlepiej smakuje z jajem na twardo –  ładnie wygląda i jest pyszne.

Gazpacho z oliwkami

Ulubione danie andaluzyjskich robotników uwielbiają także inni mieszkańcy ciepłych regionów Europy. Rumiane pomidory, zielone ogórki, papryka i cebula to podstawowe składniki zupy, które wystarczy pokroić w drobną kostkę. Smak letniej zupie nadaje pasta z roztartego czosnku, białego chleba oraz oliwy. Po zblendowaniu składników i przetarciu zupy przez sitko trzeba ją schłodzić. Ważne są także dodatki – pokrojone pomidory, zielone oliwki oraz grzanki świetnie dekorują talerz.

Chłodnik z awokado z kaparami

Chłodnik z awokado to wariacja na temat tradycyjnej zupy na lato. Świeże ogórki i dojrzałe awokado zastępują buraczki, a smak podkręca cierpki sok z limonki, pikantne kapary w occie oraz liście świeżej mięty. Zielona, pachnąca letnia zupa smakuje jest idealną propozycją dla wegetarian.  Jest po prostu pyszna i co najważniejsze – chłodzi. Do dekoracji wystarczą pączki kaparów oraz pokrojone awokado.

Którą zupę wybrać na lato? Wszystkie, bez wyjątku!

Więcej przepisów na letnie zupy znajdziecie pod linkiem.