Oliwki – zielone czy czarne?

Oliwki czarne czy zielone? Nadziewane czy solo? Wszystkie wersje mają swoich zagorzałych zwolenników.  Zielone wyróżniają się łagodniejszym smakiem, natomiast czarne przeznaczone są dla miłośników lekkiej goryczki.

Oliwki – zielone czy czarne?

Oliwki – dlaczego warto je jeść?

Są naturalnym źródłem zdrowia: powodują obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, a także dostarczają organizmowi mnóstwa związków mineralnych.  Są lekkostrawne, więc możemy jeść je niemal bez ograniczeń. Gdyby tego było mało, obok homarów i ostryg mają właściwości przeciwmigrenowe. Idealnie komponują się na stole pełnym pysznych przekąsek.

Pochodzenie

Hiszpańskie oliwki poza wspaniałym smakiem, mają inną zaletę – posiadają niewiele kalorii. Stąd zaleca się je jako lekkostrawną przekąska. Wartość kaloryczna oliwek to około 150 kcal na 100 g, w porównaniu do 450-550 kcal, które mają inne powszechnie spożywane przekąski, np.: chipsy, orzeszki. Ponadto ich wersja hiszpańska zawiera potrzebne organizmowi tłuszcze – 82 proc. stanowią tłuszcze jedno nienasycone. Głównie są to kwasy oleinowe, które wpływają na obniżenie poziomu „złego cholesterolu” (LDL), podnosząc zarazem poziom „dobrego cholesterolu” (HDL). Hiszpańskie oliwki są także bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo.

Oliwki czarne sprawdzą się w daniach warzywnych, gulaszach, pizzach. Kochają towarzystwo pomidorów. Czarne oliwki sprawdzą się w sałatkach, kanapkach, daniach jednogarnkowych.

Oliwki zielone doskonale komponują się z mięsem oraz serami, swą popularność zdobyły jednak jako składnik pizzy lub sałatki greckiej. Doskonale smakują w zestawieniu z różnego rodzaju aperitifami i koktajlami. Znakomicie spełniają swą rolę jako składnik przystawek, makronów i dań rybnych, nadając im śródziemnomorski charakter. Są one również doskonała samodzielna przekąska dla smakoszy.