Oliwki – z czym smakują najlepiej?

Oliwki czarne czy zielone? Nadziewane czy solo? Wszystkie wersje mają swoich zagorzałych zwolenników.  Zielone wyróżniają się łagodniejszym smakiem, natomiast czarne przeznaczone są dla miłośników lekkiej goryczki.

Oliwki – z czym smakują najlepiej?

Są naturalnym źródłem zdrowia: powodują obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, a także dostarczają organizmowi mnóstwa związków mineralnych.  Są lekkostrawne, więc możemy jeść je niemal bez ograniczeń. Gdyby tego było mało, obok homarów i ostryg mają właściwości przeciwmigrenowe. Idealnie komponują się na stole pełnym pysznych przekąsek.

Oliwki czarne sprawdzą się w daniach warzywnych, gulaszach, pizzach. Kochają towarzystwo pomidorów. Czarne oliwki sprawdzą się w sałatkach, kanapkach, daniach jednogarnkowych.

Oliwki zielone doskonale komponują się z mięsem oraz serami, swą popularność zdobyły jednak jako składnik pizzy lub sałatki greckiej. Doskonale smakują w zestawieniu z różnego rodzaju aperitifami i koktajlami. Znakomicie spełniają swą rolę jako składnik przystawek, makronów i dań rybnych, nadając im śródziemnomorski charakter. Oliwki to również doskonała samodzielna przekąska dla smakoszy.