Sałatki smakują najlepiej na wiosnę!

Nadeszła od dawna wyczekiwana wiosna. Wraz ze zmianą aury za oknem przychodzi także chęć na kulinarne zmiany. Jest cieplej, a my nie musimy już jeść tak solidnych i treściwych dań.
Sałatki smakują najlepiej na wiosnę!

Coraz częściej na nasze talerze zapraszamy sałatki. Niezależnie od tego, czy podamy je na obiad czy na kolację i ile składników do nich dodamy, zawsze będą należały do zdrowych i dietetycznych.

Sałatka – kilka składników i sałatka gotowa

Pomysłów na przygotowanie sałatek jest naprawdę wiele. Możemy skorzystać z gotowych przepisów lub jedynie się nimi zainspirować. Sałatki to tak wdzięczny temat, że nie ma gotowych i sztywnych reguł ich przyrządzania. Tutaj zarówno sprawdzi się zasada minimalizmu, gdzie do gotowego dania lub przystawki wystarczą zaledwie trzy składniki. Albo można pokusić się o wyrafinowane wielopoziomowe kompozycje, na które składa się wiele elementów. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i tego, jak i co lubimy jeść.

Oliwki, suszone pomidory, kapary

Zawsze jako części składowe, a nawet jako baza, przydadzą się doskonałej jakości produkty gotowe. Świetnie smakowały będą różne rodzaje oliwek, suszone pomidory czy wyraziste kapary, których użycie umożliwi nam kulinarną wycieczkę w ciepłe śródziemnomorskie regiony. Znakomicie wypadną także ogórki konserwowe lub ich mniejsza wersja: ogóreczki konserwowe, pieczarki marynowane, czosnek marynowany lub cebulka perłowa czy złota. Łącząc je i jedząc codziennie dostarczymy organizmowi wiele witamin i cennych mikroelementów. Na naszych talerzach będzie kolorowo i wiosennie. Atutem różnorodnie skomponowanych sałatek jest także bardzo krótki czas ich przygotowania. Zalet jest całkiem sporo, dlatego nie wahajmy się i wkroczmy w cieplejszą porę roku, jedząc więcej sałatek.

Możemy jeść bardziej sycące wersje sałatek, jak np.: sałatka z kurczakiem lub sałatka z grillowanym serem kozim i gruszką.