Sylwestrowe menu - pyszne przekąski

Nawet jeśli nie planujemy wyjścia na bal, warto zaakcentować ten radosny czas ostatniej nocy w roku przekąskami zajadanymi w gronie przyjaciół lub rodziny. Dlatego znajdziecie tu kilka porad, jak przygotować sylwestrowe menu. A jak impreza, to i dobre jedzenie. Podczas spotkań towarzyskich nie może zabraknąć wszelkiego rodzaju dań ciepłych. Nie mniej ważne są przystawki i przekąski, które mogą być ozdobą stołu, jak i dostarczyć wielu ciekawych wrażeń kulinarnych.

Sylwestrowe menu – pyszne przekąski

Przystawki i przekąski – sylwestrowe menu

Przystawki i przekąski, czyli tak zwany zimny bufet może oferować zarówno tradycyjne, jak i bardziej oryginale smaki. W wersji tradycyjnej powinny znaleźć się konserwowe ogóreczki czy pieczarki lub bardziej wykwintne oliwki bądź pikle. Lubiany i popularny dodatek to różnego rodzaju sałatki. Prostą przekąską są kanapeczki i tartinki, które kuszą estetycznym wyglądem. Równie dobrze sprawdzą się tarty na zimno, które można zaserwować z sosami i dipami. Doskonałym uzupełnieniem imprezowego menu są koreczki i mini szaszłyki. Na pewno dla wielu osób problematyczną kwestią jest zaplanowanie całego wieczoru w taki sposób, aby jedzenia nie brakło a goście byli zadowoleni. Warto skorzystać z gotowej pomocy, by ten wyjątkowy wieczór spędzić w miłej atmosferze bez obaw o to, że coś pójdzie nie tak. 

Podstawowe zasady planowania:

  • Ile osób mogę zaprosić? Czy muszę pożyczyć zastawę, krzesła?
  • Czy chcę podać przekąski do ręki czy serwować dania przy stole?
  • Jakie potrawy zamierzam podać?
  • Jakie napoje zaserwuję?
  • Jak udekoruję dom?
  • Jaki mam budżet?
  • Czy chcę przygotuję wszystko sam, czy mogę rozdzielić przygotowania pomiędzy domowników?

Jeśli doskwiera Wam brak czasu na szukanie przepisów na smaczne i szybkie w wykonaniu przekąsek skorzystajcie z poniższej listy. Znajdziecie w niej sprawdzone dania, które zachwycą wszystkich gości.

Sylwestrowe menu:

  • Przekąski: spring rollsy, tarta, kanapki, koreczki
  • Sałatki: do lekkich sałatek, sos podajmy osobno
  • Ciepłe danie: strogonow, żurek, pieczeń, kurczak pieczony
  • Słodkości: trufle, ciasteczka (unikamy musów, ciast z kremem)
  • Napoje: zimne i ciepłe, alkohol i bezalkoholowe
  • Deska serów: pleśniowe, gouda, wędzony
  • Owoce: kiwi, winogrona, cytrusy

Dla wielu osób problematyczne jest skompletowanie odpowiedniej ilości składników spożywczych, którą mają kupić do przekąsek sylwestrowych. Łatwiej będzie skorzystać z poniższej rozpiski, która pomoże zorganizować wspaniałe przyjęcie z pysznymi przekąskami.

Jak obliczyć ilość jedzenia na osobę?

Kanapki – 10 sztuk na całą noc
Przystawki wytrawne – 1-2 sztuki
Sery – 150 g
Wędliny – 150 g
Desery – 2 sztuki
Owoce – 175 g
Zupa – 250 ml
Pieczywo – bułka lub jej odpowiednik

Z tą wiedzą organizacja każdej uroczystości czy spotkania w gronie rodziny będzie o wiele prostsza. Pani domu nie pozostanie nic innego jak zadbanie o piękną kreację i dobry humor podczas tego wyjątkowego wieczoru.