Tradycyjne zupy polskie: ogórkowa, szczawiowa, chłodnik, chrzanowa

Polacy kochają zupy. Choć najczęściej traktuje się je jako przystawkę do dania głównego, niektóre są na tyle sycące, że mogą stanowić pełnowartościowy obiad!

Tradycyjne zupy polskie: ogórkowa, szczawiowa, chłodnik, chrzanowa

Do najpopularniejszych zup polskich należą takie pozycje, jak pomidorowa, rosół, krupnik czy żurek. Jednak gama zup domowych jest bardzo szeroka, dlatego nie należy zapominać także o ogórkowej, chłodniku, szczawiowej czy chrzanowej. Poznaj najlepsze przepisy!

Zupa ogórkowa na każdą porę roku!

Prawdziwy hit dla miłośników kwaśnych potraw! Zupę ogórkową robi się z kiszonych ogórków, a dla uzyskania wyrazistego efektu, dolewa się do niej także wodę ze słoika. Smak ogórkowej jest nie do podrobienia. Dla jednych jest to remedium na złe samopoczucie na dzień po imprezie, dla innych smak dzieciństwa okraszony nutą sentymentu. Jedno jest pewne – zupa ogórkowa gości na polskich stołach często i to niezależnie od pory roku. Wszystko dzięki łatwej dostępności składników potrzebnych do jej zrobienia przez cały rok. Oprócz kiszonych ogórków potrzebujesz tylko cebulę, ziemniaki, bulion, śmietanę, mnóstwo koperku i kolekcję przypraw. Ta tradycyjna zupa najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, koniecznie grubo posmarowaną masłem!

Szczawiowa – lato na talerzu

Kolejną polską zupą, której nie wykonuje się może tak często jak pomidorowej, ale na pewno ma swoich miłośników, jest szczawiowa. Przygotowanie jej najczęściej przychodzi na myśl wiosną, kiedy to szczaw zaczyna bujnie porastać podwórza i przetykać nawet najbardziej zadbane trawniki. Zabielona śmietaną, uzupełniona jajkiem na twardo i pełna pokrojonych w kostkę ziemniaków jest lekka, smaczna i bogata w smaku. Jeśli przepis na zupę szczawiową wpadnie Ci w ręce zimą, nie wahaj się jej przygotować! Zamiast korzystać ze świeżych liści, wybierz siekany szczaw zamknięty w słoiczku. Potrawa nie straci na aromacie, a Tobie pozwoli cieszyć się pełnią lata, nawet gdy za oknem pada śnieg.

Chłodnik – orzeźwienie z buraka i ogórka

Latem szukasz wszelkich możliwych sposobów na ochłodzenie? Znajdziesz je w swojej kuchni! Przepisy na chłodnik coraz bardziej zyskują na popularności, choć znane są w Polsce już od wielu lat. Jednak to właśnie zmieniający się klimat i coraz częstsze upały skłaniają do przygotowania tej domowej zupy na zimno. Który wariant spodoba Ci się najbardziej? Do wyboru masz chłodnik z buraków, który świetnie smakuje z kozim serem, a jego błyskawiczne przyrządzenie umożliwiają tarte buraczki. Inną opcją jest typowo wiosenny chłodnik z botwiny o nieco delikatniejszym wyrazie. Z kolei chłodnik ogórkowy to doskonały wybór, by zjeść w upalny dzień coś bardzo lekkiego i ugasić przy tym pragnienie.

Zupa chrzanowa – sycąca i rozgrzewająca zupa domowa

Szukasz przepisu na szybką, ale mocno rozgrzewającą zupę polską, która będzie idealna zimą lub w deszczowe jesienne dni? Aromatyczna zupa chrzanowa doskonale sprawdzi się w tej roli! Składa się na nią niewiele dodatków. Do bulionu warzywnego musisz dodać tarty chrzan, śmietanę, masło, sok z cytryny, cukier i mąkę, by całość zyskała na gęstości. Zdaje Ci się, że to nie wystarczy, by się najeść? Zaszalej z dodatkami! Ziołowe grzanki, skwarki z boczku, jajko, a nawet placek ziemniaczany – wszystko to idealnie komponuje się z zupą chrzanową. Eksperymentuj i szukaj własnych smaków w tradycyjnych zupach. Dzięki temu łatwiej odnajdziesz w nich to, czego oczekujesz od swoich codziennych posiłków!