W dniu 28 lutego rusza 16. sezon kulinarnego programu „Doradca Smaku”. Ta edycja przyniosła zmiany – mamy nową prowadzącą, nowe przepisy, nowy styl gotowania. „Doradca Smaku” to program kulinarny, który produkowany jest od 9 lat. W tym czasie prowadzącymi byli Michel Moran, Andrzej Polan i...
Aktualności
Najlepsze przyprawy i dodatki do sałatek
Przepisy na sezonowe sałatki Podstawą kuchni sezonowej są dostępne w określonym czasie warzywa, owoce, dodatki. Dzisiaj w sklepach możemy dostać dowolny składnik o dowolnej porze roku. Jednak sezonowość oznacza, że kluczem doboru produktów w naszych przepisach kulinarnych będzie dobór składników zgodny z porą roku. Wiosną...
Przepisy na szybkie przekąski
... przepisy na szybkie przekąski, do których przygotowania będziecie potrzebować tylko kilka składników. Domówka - jakie menu? Co podać gościom? W nadchodzący weekend planujecie imprezę i zastanawiacie się, co podać gościom? Na pewno sprawdzą się szybkie przekąski – są proste, smaczne, a przy tym dobrze...
NOWOŚĆ – Pomidory suszone paski
Pomidory suszone z ziołami to pyszny dodatek do wielu dań kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej i nie tylko. Jędrne paski pomidorów suszonych są lekko słone i kwaskowe, dzięki czemu wzbogacimy nimi smak swoich ulubionych potraw. Krojone pomidory suszone można jeść od razu po wyjęciu ze słoika...
KONKURS | Na słodko i na słono. SMAKuj żurawinę
Zapraszamy Was do konkursu, w którym główną bohaterką będzie Żurawina klasyczna Smak. Żurawina pasuje zarówno do potraw i przekąsek wytrawnych, jak i do deserów - lodów lub słodkich wypieków. Chcielibyśmy poznać Wasze przepisy na dania z żurawiną :) Poruszcie kulinarną wyobraźnię i weźcie udział w...
Przepisy na proste wypieki domowe – chleb, ciabatta, bułeczki
... jako pożywny dodatek na przykład do zup czy gulaszu. Oto przepisy na proste wypieki domowe, których smak i zapach podbiją Twoje serce. Chleb na zakwasie – tradycyjny smak i zapach Tradycja pieczenia chleba w polskich domach, ale również na świecie sięga niepamiętnych czasów. Jego...
Konkurs #ChrupnijZeSmakiem
W naszym majowym konkursie chcemy zachęcić Was do kreatywnej zabawy słowami. Jeśli lubisz rymować, to wykonanie zadania przyjdzie Ci z łatwością. A może poprosisz o pomoc swoich najbliższych i razem stworzycie rymowankę dla Smaku i wygracie super nagrody? Przeczytaj, jakie zadanie trzeba wykonać w konkursie...
Chrzan z jabłkiem, czyli najlepsze dodatki do mięs
Sprawdź, jak dobrać dodatki do obiadu, by wydobyć prawdziwą głębię smaku mięsa! Chrzan tarty, z jabłkiem i nie tylko – do czego najlepiej pasuje? Tarty chrzan to coś, co nieodmiennie kojarzy się z polską Wielkanocą. Trudno wyobrazić sobie świąteczny żur czy dania z jajkami bez...
Konkurs #SmakWielkanocy
Wielkanocny stół jest bogaty, kolorowy i wiosenny. Ugina się pod szynkami, pasztetami, białą kiełbasą. Piętrzą się jajka, sałatki, a na deser czekają baby i mazurki. Jest kilka dań i składników, bez których nie ma Wielkanocy: żur, jajka faszerowane, biała kiełbasa, chrzan, mazurek. Zapraszamy Was do...
Jak zrobić sos chrzanowy na ciepło? Jak zrobić sos chrzanowy na zimno?
Wszystko zależy od tego, jak go przygotujesz – na zimno lub na ciepło. Zobacz, jak zrobić sos chrzanowy w dwóch wariantach i z czym go podawać! Klasyka na każdą okazję – sos chrzanowy podkręci każde danie! Klasyczny, tarty chrzan oraz przygotowany z niego dressing kojarzą...