Chrzan idealnie pasuje do jajek czy rolady. Mało kto oprze się też ćwikle z chrzanem, która podkreśla smak białej kiełbasy. Dlaczego warto i jak wykorzystywać ten korzeń w kuchni? Dlaczego warto sięgać po chrzan w kuchni? Chrzan odznacza się wyrazistym, pikantnym smakiem – jest nie...
Aktualności
Pomysł na zimowe menu: kiszonki w natarciu
Mamy jednak receptę na udane zimowe menu i to bez potrzeby cudowania w kuchni – warzywa korzeniowe i kiszonki! Nasze polskie kiszone warzywa sprawią, że niejeden obiad będzie pachniał latem! Czego nie jeść zimą, a co jeść? Oto jest pytanie! Każdy z nas wie, że...
Przekąski na wieczór ze znajomymi – TOP 3 przepisy
Jednak trochę nie wypada uraczyć gości gotowymi "specjałami" ze sklepu. Co zatem podać na imprezie? Przedstawiamy najlepsze propozycje przekąsek na wieczór! Przekąski na wieczór – nieodzowny towarzysz każdej imprezy Nieważne czy to domówka, damska „posiadówka” przy winie, wspólny seans filmowy czy planszówki – przekąski na...
Smaczne zupy – włącz je do jesiennego menu!
A jesienią wybieramy zaś sycące, smaczne zupy, które rozgrzewają. Które z nich cieszą się największą popularnością wśród Polaków? Polska zupą stoi Rosół – standardowo – w niedzielę u mamusi, pomidorowa po rosole – standardowo – w poniedziałek i tak można zaczynać tydzień. Czy nam się...
Letni obiad w 15 minut!
Recepta? Dobry pomysł na szybki obiad. Przedstawiamy nasze – będzie smacznie, lekko i szybko! Obiad na lato – inspirujemy się kuchnią śródziemnomorską Skąd wziąć pomysł na szybki obiad na lato? Najlepiej uczyć się od tych, którzy zajmują się tematem od stuleci i tworzą kuchnię, która...
Ochłoda na gorące dni – wybieram chłodnik!
Naszym zdaniem wybór jest prosty – zupy na lato to jest to! Sprawdzamy, które dania są najlepsze. Stawiamy na chłodne letnie zupy! Chłodnik jest tak dobry, że nie tylko Polacy wyspecjalizowali się sztuce przygotowywania zupy podawanej na zimno. U nas rządzi tradycyjna wersja z botwinką,...
Kulinarny dzień dziecka – kolorowe przekąski dla dzieci
Jak przeżyć ten dzień inaczej? Zabawa w młodego kucharza może okazać się strzałem w dziesiątkę! Przedstawiamy przepisy na przekąski dla dzieci w całkowicie nowej odsłonie! Dzień dziecka w kuchni i mnóstwo zabawy Wystarczy kuchnia, rząd przyrządów kuchennych, kilka składników w lodówce oraz głowa pełna pomysłów,...
Oliwki – zielone czy czarne?
Oliwki - dlaczego warto je jeść? Są naturalnym źródłem zdrowia: powodują obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, a także dostarczają organizmowi mnóstwa związków mineralnych. Są lekkostrawne, więc możemy jeść je niemal bez ograniczeń. Gdyby tego było mało, obok homarów i ostryg mają właściwości przeciwmigrenowe. Idealnie komponują się...
Suszone pomidory – smak, aromat i zdrowie!
Właściwości odżywcze pomidorów suszonych Można by również przypuszczać, że suszone pomidory mają mniej składników odżywczych niż surowe. Otóż nie! To wyjątek od reguły, że warzywa przetworzone tracą wiele swoich wartości prozdrowotnych. Suszone pomidory zawierają przede wszystkim dużo likopenu, czyli przeciwutleniacza o cennych właściwościach. Oprócz tego,...
Kolacje pełne smaku
Co zrobić na kolację? Czasem zupełnie proste i szybkie rozwiązania okazują się naprawdę znakomite. Jeden dodatek do kanapek może sprawić, że nasze danie stanie się naprawdę wyjątkowe. Warto też pamiętać o tym, że kolacje nie powinny być ciężkostrawne oraz że nie powinno jeść się ich...