Pieczarki - popularne grzyby w polskiej kuchni O tym, że pieczarki warto jadać, dzisiaj już nie trzeba nikogo przekonywać. Chętnie sięgają po nie także osoby zmagające się z niedoborem żelaza czy witaminy D. Jednak nie trzeba należeć ani do jednych, ani do drugich, aby włączyć...
Aktualności
Menu na imprezę ze Smakiem
Menu na imprezę Śmiech i rozmowy w doborowym towarzystwie to świetna okazja, by delektować się pysznymi kulinarnymi drobiazgami spod marki Smak. Szczególnie że przekąski są idealne, aby stopniowo napełniać żołądki biesiadników, nie powodując uczucia ciężkości. W ten sposób nic nie stoi na przeszkodzie, by zabawa...
Chrzan – idealny zimą
Chrzan - wyrazisty dodatek do wielu dań Chrzan ma wiele kulinarnych zastosowań. Doskonale smakuje nie tylko serwowany z wędliną na domowych kanapkach, ale jest też wybornym dodatkiem do obiadu. Możemy dodawać go do mięs pieczonych i smażonych, np. karkówki czy steku. Doskonale współgra również ze...
Karnawał – szalony, wesoły i smaczny
Karnawał - czas spotkań i zabawy. Niezależnie od tego, czy widzimy się ze znajomymi, żeby po prostu posiedzieć i porozmawiać, czy organizujemy zabawę taneczną, dobrze jest przygotować coś do podjadania. Szczególnie kiedy wszyscy tańczą, nikt nie ma czasu na zasiadanie do dużych potraw, ale wszyscy...
Rozgrzewające dania na zimowy wieczór
Gorące dania na zimę – kaloryczne czy nie? Wiele osób zastanawia się, jak to jest z tą zimową dietą: jeść więcej kalorii czy nie? Sprawa jest dość prosta. Organizm w zimie rzeczywiście potrzebuje nieco więcej kalorii do ogrzania się, jednak jest to ilość nieznaczna, która...
Numer jeden spiżarni, czyli ogórkowa kuchnia polska
Ogórek - wiele możliwości w kuchni To zielone i niepozorne warzywo, jest znane na świecie już ponad 3 tysiące lat. Można z niego przyrządzić niesamowite pyszności: od tradycyjnej „ogórkowej”, po imprezowe koreczki i sałatki. Aż trudno się zdecydować, w którym wariancie smakuje najlepiej. Chociaż dzisiaj...
Chrzan – tradycyjny dodatek na wielkanocnym stole
Tradycja wielkanocna Już od dawna był symbolem siły. Trzeba też zauważyć, że poprawia on smak innych potraw, w tym tych święconych razem z nim. Dawniej święciło się korzeń chrzanu. Dziś wielu ludzi wkłada po prostu do naczynka odrobinę chrzanu tartego, choć niektórzy oczywiście umieszczają go...
Jedz smacznie i wzmocnij odporność!
Czosnek na przeziębienie i nie tylko Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Poddanie go wielu badaniom udowodniło, że stanowi skuteczną broń w walce z przeziębieniem, grypą oraz infekcjami wirusowymi układu oddechowego, czyli tymi chorobami, na które jesteśmy szczególnie narażeni jesienią. Aby poprawić odporność, wystarczy spożywać pojedynczy...
Aromatyczne i rozgrzewające zupy na jesień
Sycąca i pełna witamin zupa ogórkowa Jedną z najlepszych jesiennych zup jest popularna i kochana przez Polaków ogórkowa – w końcu to nasze danie tradycyjne. Jej dobroczynny wpływ na organizm wynika z zawartości witamin takich jak C, A czy K. Proces kiszenia nadaje ogórkom nowych...
Przez żołądek do serca – walentynkowe menu
Święto zakochanych - Walentynki Jeśli zależy nam na względach jakiejś osoby, chcemy to jakoś wyrazić. Dlatego kupujemy prezenty, zapraszamy się nawzajem na koncert, do kina, do restauracji. Nie zapominajmy, że zaskarbić sobie uczucia swojej sympatii możemy też dzięki różnego rodzaju smakołykom. Czasem okazuje się, że...