Przystawki i przekąski - sylwestrowe menu Przystawki i przekąski, czyli tak zwany zimny bufet może oferować zarówno tradycyjne, jak i bardziej oryginale smaki. W wersji tradycyjnej powinny znaleźć się konserwowe ogóreczki czy pieczarki lub bardziej wykwintne oliwki bądź pikle. Lubiany i popularny dodatek to różnego...
Aktualności
Sprawdzone ciasta na Boże Narodzenie
Popularne ciasta świąteczne: pierniczki dekoracyjne Miłośnicy pieczenia ciast na Boże Narodzenie korzystający z internetowych przepisów doskonale wiedzą, jakie wigilijne ciasta są najpopularniejsze. Im bliżej grudnia, tym więcej pojawia się na forach tematów zachęcających do wspólnego robienia… pierniczków. Mówiąc językiem internautów, w okresie świątecznym przepisy są...
Święta z nutą nowoczesności? Czemu nie!
Barszcz wigilijny w formie odmienionej Barszcz czerwony to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Jest to tak zwana postna zupa, a więc gotowana bez dodatku mięsa. Przygotowuje się ją na bazie wywaru z jarzyn, grzybów i buraków, a następnie przyprawia cukrem i solą – bez pieprzu....
Boże Narodzenie – smaczne święta!
Wigilia jest dopiero początkiem Świąt. W kolejne dni serwuje się też dania z mięsem. Na bożonarodzeniowe śniadanie z przyjemnością zjadamy wędliny. Szynkę, boczek czy pasztet warto przybrać porcją chrzanu, który nada kanapce nutę ostrości i doda jej smaku. Polecamy również krem chrzanowy – łagodny dodatek...
Świąteczny czas kulinarnych wyzwań
Świąteczny czas tradycyjnych przepisów Przed nami kilka dni wypełnionych smakującymi jak nigdy w roku potrawami, które zwykle przygotowujemy tylko w tym okresie. Na wigilijnych stołach królować będą smaki tradycyjne: barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, świąteczny karp lub inna ryba, kluski z makiem...
Pomysły na śledzie
Dlaczego warto jeść śledzie? Śledzie to dobry pomysł z wielu względów – choćby dostępności, zdrowotnych walorów i kulinarnych możliwości. Idealne na lekką i zdrową kolację, doskonałe do sałatki czy na przystawkę na spotkaniu towarzyskim. Warto wiedzieć, że śledź to ryba, która zawiera wiele cennych składników,...
Wigilia w tradycyjnym polskim domu
Barszcz wigilijny czy wigilijna zupa grzybowa? Oto pytanie stare jak świat i niedające nadziei na rozwiązanie. Obecnie miłośników barszczu czerwonego wigilijnego jest równie wielu, jak zwolenników tradycyjnej zupy grzybowej. Ostatecznie więc bardziej niż to, która potrawa powinna pojawić się na wieczerzy wigilijnej, zdaje się właściwe...
Jesień to nie czas na diety – jedz dla zdrowia i smaku!
Sycące śniadanie na dzień dobry Pierwszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Bez niego nie powinniśmy wychodzić z domu, ponieważ daje nam energię niezbędną na start, a także zapobiega nagłym atakom głodu, podczas których niechybnie sięgniemy po coś mniej wartościowego, np. batonik lub ciastka. Jesienią...
Na zdrowie najlepsze buraki!
Buraczki - ulubione warzywo Od lat buraczki czerwone są u nas bardzo popularne. Pewnie większość z nas kojarzy je z domowymi wizytami u babci, gdzie były niezastąpionym dodatkiem do niedzielnych obiadów - zwłaszcza gdy na stole królował kotlet mielony. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę,...
Wielkie grillowanie ze Smakiem
Radosne grillowanie Grillowanie stało się stylem spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. A wszystko dlatego, że dzięki temu możemy połączyć najprzyjemniejsze dla wszystkich czynności: towarzystwo bliskich osób, jedzenie pysznych potraw, oraz piękną pogodę. Biesiadowanie trwa najczęściej długimi godzinami. Menu na grilla Soczyste i chrupiące mięsiwa...