Jak zrobić sos chrzanowy na ciepło? Jak zrobić sos chrzanowy na zimno?
Sos chrzanowy to dodatek, który jest silnie zakorzeniony w polskiej kuchni. Choć sam chrzan jest dość ostry, w wersji dressingowej może smakować zupełnie inaczej.
Wszystko zależy od tego, jak go przygotujesz – na zimno lub na ciepło. Zobacz, jak zrobić sos chrzanowy w dwóch wariantach i z czym go podawać!
Klasyka na każdą okazję – sos chrzanowy podkręci każde danie!
Klasyczny, tarty chrzan oraz przygotowany z niego dressing kojarzą się nieodmiennie ze świętami wielkanocnymi. Nic dziwnego – wyrazisty i zdecydowany w smaku sos chrzanowy doskonale komponuje się z jajkami i wędlinami w każdej postaci. A to właśnie kwintesencja tradycyjnego, wielkanocnego stołu.
Sos chrzanowy idealnie pasuje też do mięsa. Krucha pieczeń czy rozpływające się w ustach pulpety to tylko kilka dań, które zyskają, gdy podkręcisz je nutką chrzanu. Kremowy sos chrzanowy możesz też połączyć z pieczoną białą kiełbasą. Takie danie zaskoczy Cię nie tylko delikatnym smakiem, ale przede wszystkim szybkością przygotowania. To idealna propozycja na obiad, gdy nie masz dużo czasu, a chcesz podać najbliższym sycący posiłek.
Jak zrobić sos chrzanowy na ciepło?
Sekretem idealnego sosu chrzanowego na ciepło jest domowy bulion – może być tradycyjny, czyli mięsny albo warzywny. Po połączeniu z jasną zasmażką z masła i mąki oraz z mlekiem, powstanie gładki sos o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Aby wzbogacić jego smak, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru. Gotowe!
Sos chrzanowy na ciepło to propozycja w sam raz do dań obiadowych. Perfekcyjnie podkreślisz nim smak pieczonego, a nawet grillowanego mięsa. Doskonałym przykładem takiego dania głównego może być chociażby schab w sosie chrzanowym. Kruche, rozpływające się w ustach mięso i kremowy, mleczno-chrzanowy sosem to niezwykle udany duet. Potrawą o tak wykwintnym charakterze możesz z powodzeniem uświetnić wyjątkowe okazje – np. świąteczne spotkanie w większym gronie.
Sos chrzanowy na zimno – nie tylko do sałatek
Do tej pory używałaś sosu chrzanowego jedynie do sałatek i jajek na twardo? Jego delikatny, kremowy smak doskonale uzupełni również dania mięsne, takie jak pieczenie, pasztety czy wędliny. Doskonałym pomysłem na jego wykorzystanie są chociażby pyszne roladki z farszem chrzanowo-jajecznym.
Możesz też podkręcić nim smak dań wegańskich i wegetariańskich. Warzywny pasztet lub ryba podane z sosem chrzanowym na zimno doskonale sprawdzą się jako nietuzinkowa przystawka przed głównym daniem. Możesz też podać gościom dip chrzanowy w towarzystwie pokrojonych w słupki warzyw – prosto i smacznie, a przy tym efektownie.
Jak zrobić sos chrzanowy na zimno? Połącz na kremową śmietaną (12 lub 18%), kremowy serek i tarty chrzan w takich proporcjach, jakie lubisz. Gotowy sos dopraw do smaku pieprzem i solą. Możesz również dodać do niego posiekany na drobno szczypiorek lub natkę pietruszki. W ten sposób urozmaicisz sos i nadasz mu wiosenny charakter. Inne dodatki też mogą być dobrym pomysłem. Pamiętaj, że ograniczają Cię tylko kulinarna wyobraźnia i upodobania smakowe!