Marynowany czosnek – jak stosować w kuchni?
Oto kilka pomysłów i wskazówek, do czego marynowany czosnek będzie smakował idealnie.
Czosnek marynowany – jak smakuje?
Czosnek marynowany Smak to klasyczny, wytrawny dodatek, który możecie wykorzystać na wiele sposobów. Ma łagodniejszy smak niż czosnek surowy, jest też bardziej miękki i kremowy, dzięki czemu stanowi wyśmienitą przekąskę. Czosnkowy aromat i lekka pikantność marynowanego czosnku w zależności od zastosowanej zalewy mogą zyskać też dodatkowe akcenty. Oprócz klasycznego czosnku marynowanego w sklepach stacjonarnych i online można kupić czosnek w oleju z ziołami oraz z chili. Dzięki temu możecie dopasować smaki do bardzo wielu dań.
Marynowany czosnek – do czego go dodawać?
Są osoby, które marynowany czosnek jedzą wprost ze słoiczka. To świetny wybór, ale warto też przygotowywać z nim różnorodne dania, aby w pełni wykorzystać jego potencjał. Marynowany czosnek doskonale pasuje do kanapek i sałatek. To również idealny dodatek do pizzy czy sosów do mięsa.
Na blogu Doradca smaku znajdziecie przepastny zbiór przepisów na różnorodne potrawy. Sprawdź nasze trzy propozycje, które sprawdzą się, gdy masz ochotę na marynowany czosnek i chcesz przygotować szybkie danie.
1. Sałatka azjatycka z marynowanym czosnkiem
Polecamy przepis na azjatycką sałatkę, z którym wybierzecie się w podróż na daleki Wschód. Lista składników jest krótka:
– ogórki,
– Marynowany czosnek Smak,
– aromatyczny sos na bazie oliwy, z dodatkiem papryczki chili, sosu sojowego, oleju sezamowego, sezamu i octu ryżowego.
Orientalne połączenie smaków w sałatce jest bardzo ciekawą propozycją na lekki lunch, dodatek do obiadu czy szybką przekąskę. Po pełny przepis na sałatkę azjatycką z marynowanym czosnkiem zajrzyjcie na blog Doradca smaku.
2. Koreczki śledziowe z czosnkiem marynowanym
Niezapowiedziani goście pukają do drzwi? Zaserwujcie im pyszne koreczki śledziowe z marynowanym czosnkiem i cebulką. Tę imprezową przekąskę przygotujecie ekspresowo! Dodatek Marynowanego czosnku Smak doda odrobinę pikantności, a natka pietruszki to świeży akcent na talerzu.
3. Faszerowane pieczarki portobello
Nasza trzecia propozycja również nie wymaga ani długich przygotowań, ani wielu składników. Pieczarki faszerowane pomidorami i czosnkiem marynowanym, z dodatkiem cheddara i mozzarelli, szczypiorku i natki pietruszki smakują wybornie.
Marynowany Czosnek Smak to bardzo wdzięczny składnik. Wyczarujecie z nim smaczne i szybkie dania, a my zachęcamy do kulinarnych eksperymentów z Doradcą Smaku.