Odkryj naszą nowość: sos tatarski, czyli legendarny dodatek w polskich kuchniach!

Sprawdź, co wyróżnia sos tatarski SMAK! Dowiedz się, jak smakuje oraz do czego warto go wykorzystać.

Odkryj naszą nowość: sos tatarski, czyli legendarny dodatek w polskich kuchniach!

Dlaczego legendarny? W końcu na jego temat krąży wiele smakowitych opowieści. Według jednej z nich nadworny kucharz Ludwika XIV ugościł nim Tatarów, którzy przybyli na wystawną ucztę. Szef miał rzekomo opracować specjalną recepturę z uwzględnieniem składników typowych dla kuchni tatarskiej. Tym samym powstał sos, który rozprzestrzenił się na cały świat, a my… cóż, uwielbiamy go do dziś!

Jak smakuje klasyczny sos tatarski?

Wyjątkowo łagodnie, a wszystko to za sprawą subtelnej bazy w postaci majonezu. Oprócz tego rozsmakujesz się w doskonale dobranych, drobno posiekanych warzywach – ogórku konserwowym, pieczarkach oraz cebuli. Nie może też oczywiście zabraknąć aromatycznych przypraw, które świetnie uzupełniają sos tatarski SMAK. Intensywny aromat w połączeniu z delikatną konsystencją wyśmienicie wzbogacą różnorodne potrawy. Sos tatarski sprawi jednocześnie, że Twoje dania zyskają na wyrazistości i niezwykłej świeżości.

Sos tatarski tradycyjny – z czym komponuje się idealnie?

Smakowity dodatek świetnie uzupełnia przystawki przygotowywane na zimno, takie jak: śledzie, gotowane jajka czy aromatyczne wędliny. Sos tatarski tradycyjny sprawdzi się również doskonale na domowych kanapach lub jako sos do sałatki. Wiele osób dodaje go też do dań z grilla i trudno się dziwić! Naszym zdaniem nie ma lepszego dipu do kiełbasek, kurczaka, wołowiny lub warzyw niż sos tatarski. Łagodny dodatek wzbogaci także smak ryby – zarówno smażonej, jak i pieczonej. Do tego można śmiało zastąpić nim ketchup lub majonez – równie dobrze wydobędzie z ulubionych dań głębię smaku oraz aromatu.

Sos tatarski z pieczarkami i ogórkiem – czy to jedyna wersja popularnego przysmaku?

Absolutnie nie! Sos tatarski z pieczarkami i ogórkiem to zdecydowanie najpopularniejszy wariant, ale niejedyny. W Wiedniu dodaje się do niego kapary, korniszony i natkę pietruszki. Z kolei Francuzi kochają sos tatarski za dodatki w formie jaj ugotowanych na twardo, roztartego żółtka i posiekanego szczypiorku.

No dobrze, ale wróćmy z powrotem do Polski. Zastanawiasz się, gdzie kupić tradycyjny przysmak? W sklepie internetowym Prymat oczywiście! Sos tatarski SMAK czeka na Ciebie i… Twoje zamówienie! Kup online tutaj: Sos tatarski SMAK