Sałatki - obowiązkowo na grillu!
Kiedy organizujemy spotkanie przy grillu, musimy oczywiście zaopatrzyć się w odpowiednia ilość mięsa czy ryb, warto też jednak zadbać o dodatki do dania głównego.
Najczęściej do mięsa podaje się chleb, musztardę i keczup, ale znakomitym urozmaiceniem kiełbasek, karkówki czy ryb z grilla może być sałatka. To nie tylko smaczna przekąska, ale również zdrowe uzupełnienie często ciężkich i tłustych dań z grilla.
Sezon na świeże sałatki
Przepisów na sałatki jest nieskończenie wiele, a my mamy ogromne możliwości tworzenia przepysznych i niepowtarzalnych kompozycji smakowych. Sprawmy, aby nasze sałatki odpowiadały aktualnej porze roku i miały prawdziwie wiosenny charakter! Kluczowe znaczenie mają oczywiście użyte składniki. Czasem drobny dodatek smakowy może niezwykle wzbogacić przygotowywaną przez nas sałatkę. Do takich szczególnie wyrazistych i charakterystycznych dodatków należą między innymi oliwki, kapary czy pomidory suszone.
Suszone pomidory – idealne do sałatek
Suszone pomidory świetnie komponują się z kurczakiem. Przy użyciu tych składników można przyrządzić pyszną i pożywną sałatkę z sałaty, kurczaka, kukurydzy i suszonych pomidorów. Jeśli z kolei jesteśmy fanami kuchni włoskiej, znakomitą propozycją będzie dla nas sałatka z mozzarellą, suszonymi pomidorami, kaparami, oliwkami i bazylią. Pomidory suszone mają tę przewagę nad świeżymi, że ich smak jest znacznie intensywniejszy. Dzięki temu nawet niewielka ilość w jakimś daniu sprawia, że jego smak zyskuje niezwykle mocną i charakterystyczną nutę.
Wyraziste kapary i jabłuszka kaparowe
Produktem, który nawet w niewielkiej ilości dodaje daniom wyrazistego smaku są również kapary. Ich charakterystyczny, słono-kwaśny aromat jest znakomitym uzupełnieniem na przykład tuńczyka. Sałatka z tuńczykiem, kaparami, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi i jajkami przepiórczymi to fantastyczna przekąska dla wszystkich ceniących wyraziste smaki. Bardzo zbliżony, ale nieco mniej intensywny smak w porównaniu do kaparów mają ich pąki, czyli jabłuszka kaparowe. Są także nieco większe, dlatego będą wyraźniej odczuwane w przygotowywanym daniu. Dobrze komponują się na przykład z serem pleśniowym.
I wiadomo – najlepsze do sałatek – oliwki
Sprawdzonym sałatkowym dodatkiem są oliwki. W zależności od naszych oczekiwań i preferencji możemy wybrać albo czarne, albo zielone. Oliwki czarne są nieco miększe i delikatniejsze w smaku. Oba rodzaje poleca się przede wszystkim fanom dań kuchni śródziemnomorskiej. Czarne są składnikiem słynnej sałatki greckiej, która może stać się prawdziwym hitem na grillowym przyjęciu. Walorem oliwek jest to, że są bardzo łatwe w użyciu. Dzięki temu, że usuwa się z nich pestki, wystarczy je po prostu odsączyć i wysypać do dania. Zielone oliwki dostępne są również z nadzieniem – pastą paprykową czy czosnkiem. Dzięki takim połączeniom ich smak staje się jeszcze bardziej interesujący.
Ogórki kwaszone i ogóreczki konserwowe
Do mięsa często je się ziemniaki. Znakomitym i prostym rozwiązaniem na grilla jest przygotowanie sałatki, która równocześnie będzie dodatkiem i surówką do mięsa. W tej roli idealnie sprawdza się sałatka z ziemniaków, ogórków kwaszonych i czerwonej cebuli. Ogórki dobrze jest przed pokrojeniem obrać ze skórki, z kolei cebulę warto posiekać bardzo drobno. Po polaniu oliwą i dodaniu ziół do smaku sałatka będzie pysznym i treściwym dodatkiem do kiełbasy, karczku czy innego mięsa.
Pamiętajmy, że grill to nie tylko mięso! Podanie sałatki nie musi wiązać się wcale z przygotowywaniem, a potem myciem talerzy czy miseczek, wystarczy użyć tekturowych tacek, które potem można spalić albo ewentualnie wyrzucić.