Suszone pomidory – smak, aromat i zdrowie!
Suszone pomidory są niezwykle intensywne w smaku i bardzo aromatyczne. Znajdują zastosowanie tak naprawdę przez cały rok. Uwielbiane i dodawane do przeróżnych potraw, są idealnym wykończeniem dań.
Właściwości odżywcze pomidorów suszonych
Można by również przypuszczać, że suszone pomidory mają mniej składników odżywczych niż surowe. Otóż nie! To wyjątek od reguły, że warzywa przetworzone tracą wiele swoich wartości prozdrowotnych. Suszone pomidory zawierają przede wszystkim dużo likopenu, czyli przeciwutleniacza o cennych właściwościach. Oprócz tego, że mają w sobie dużo likopenu, zawierają także witaminę E oraz K, a także mikroelementy: wapń, żelazo, magnez i potas.
Wiele lat temu, we Włoszech ludzie tak samo jak my zastanawiali się, co zrobić, żeby po sezonie letnim móc jeść pomidory. I w końcu wpadli na pomysł – jeśli nie da się ich zachować w świeżości, to można je suszyć. A że w Italii słońca raczej nie brakowało, to wystarczało położyć pomidory na rozgrzanym dachu i trzymać tak przez parę dni. Dzisiaj technika już się zmieniła i zazwyczaj suszy się je w piekarniku.
Jak wykorzystać suszone pomidory w kuchni?
Każdy, kto kiedykolwiek kosztował pomidorów suszonych, wie, że ich smak jest wyjątkowo intensywny. Znacznie bardziej niż ich surowych odpowiedników! Dzięki temu są znakomitym dodatkiem do wszelkich dań, które wymagają wzbogacenia o mocniejszą nutkę smakową. Do czego możemy je dodać? Na pewno znakomicie sprawdzają się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Świetnie smakują, jeśli połączy się je na przykład z serem feta. Dobrze uzupełniają także smak mięs. Nie zapominajmy że pomidory suszone mogą być także dodatkiem do wypieków. Bardzo ciekawym pomysłem na danie są babeczki, a także chlebki typu ciabatta z kawałkami suszonych pomidorów.
Z suszonymi pomidorami bardzo dobrze wychodzą wszelkiego rodzaju zapiekanki. Świetnie sprawdzą się również jako składnik risotta. Jako że bardzo kojarzą się nam z Włochami, to oczywiście znajdują zastosowanie w daniach typowo włoskich – często dodaje się je do spaghetti i pizzy – dwóch koronnych potraw Italii.
Suszone pomidory można kupić w zalewie. Do wyboru mamy pomidory z ziołami albo z czosnkiem. Pomidory nasiąkają olejem i smakiem dodatków, a równocześnie olej nabiera wyjątkowego i wyrazistego aromatu. Dzięki temu po zjedzeniu pomidorów można wykorzystać odrobinę zalewy do dania.
Krótko mówiąc – suszone pomidory to przysmak, który warto jeść z niejednego powodu. Smacznego!