Żurawina klasyczna

Żurawina posiada intensywny rubinowy kolor. Jej cechą charakterystyczną jest delikatnie cierpki, a jednocześnie orzeźwiający smak. To klasyczny dodatek do mięs i serów, ale również znakomicie komponuje się ze słodkimi wypiekami balansując ich smak. Ceniona na całym świecie, jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw. Żurawina to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, a także pomysł na urozmaicenie codziennych posiłków.

Gramatura: 190 g

  • Zastosowanie

    Żurawina jest idealnym dodatkiem do nie tylko do mięs, ale również do ciast, placuszków czy uwielbianych przez wszystkich rogalików. Znakomicie komponuje się z różnorodnymi serami, np. na Podhalu, kwaśną żurawinę podaje się jako dodatek do grillowanych oscypków. Żurawinę serwuje się również jako dodatek do pasztetów i wątróbki. Doskonała do mięsa drobiowego i dziczyzny, ale nie tylko. Swoim kwaśnym smakiem wzbogaca i podbija smak wielu sałatek.

  • Czy wiesz, że ...

    Żurawina pochodzi z Ameryki Północnej. To niezastąpiony dodatek do tradycyjnego indyka, który serwowany jest każdego roku z okazji Święta Dziękczynienia. Zanim jednak trafiła na współczesne amerykańskie stoły była od wieków uprawiana i stosowana w kulinariach i nie tylko, przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej.

Żurawina klasyczna