125 dag mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka,
3 łyżki oliwy z oliwek,
¼ szklanki domowego białego wina,
Sól morska i Pieprz kolorowy Prymat,
2 łyżeczki Ziół prowansalskich Prymat,
100 g boczku,
100 g szynki (lub tartego sera żółtego),
2 łyżki Pomidorów suszonych Smak (pokrojonych),
2 łyżki Oliwek zielonych i Oliwek czarnych Smak.
Silikonową formę na muffiny wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać. Zrobić zagłębienie i kolejno wbijać po jajku, łącząc je z mąką. Następnie dodać oliwę z oliwek, wino i zagnieść ciasto na gładką masę. Do ciasta dodać odsączone z zalewy i pokrojone na plasterki oliwki i suszone pomidory, pokrojony w kostkę boczek i szynkę lub tarty ser. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i ziołami, a następnie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż wbity, drewniany patyczek będzie suchy, a muffiny wyrośnięte i zarumienione. Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić na około kwadrans do ostygnięcia.