- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 150 g sera roquefort
- 100 g twarogu śmietankowego
- 3 łyżki posiekanych oliwek czarnych Smak
- 50 ml gęstej śmietany
- 3 jaja
- Mieszanka posiekanych ziół: po 1 łyżce natki pietruszki, kopru, szczypioru
- Tymianek Prymat
- Sól morska i gruboziarnisty świeżo mielony pieprzy
- 5 łyżek roztopionego masła
Ciasto rozmrozić. W międzyczasie przygotowywać nadzienie: do misy blendera lub miksera włożyć roquefort, twaróg, zioła. Zmiksować dodać jaja, śmietanę, do smaku sól, pieprz oraz tymianek i ponownie wymieszać dodając na sam koniec pokrojone oliwki.
Blat posypać mąką, ocieplone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładając po 1 łyżeczce farszu, zawinąć po przekątnej zlepiając boki, nadając rożkom kształt trójkąta. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gotowe trójkąty odkładać na blachę wyłożoną silipat, każdy smarując roztopionym masłem. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.