Quiche z ciasta filo ze szpinakiem i oliwkami

Składniki:
  • 150 g ciasta filo,
  • 250 g szpinaku,
  • ½ słoika Suszonych pomidorów z ziołami Smak,
  • 200 g sera feta,
  • 5 łyżek Oliwek zielonych Smak,
  • 5 łyżek Oliwek czarnych Smak,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 ząbek Czosnku suszonego Prymat,
  • Gałka muszkatołowa Prymat,
  • Pikantny sos czosnkowy tzatziki Prymat,
  • Do smaku: Pieprz czarny w młynku i Sól morska w młynku Prymat.
Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeże liście szpinaku. Dusić około 2-3 minut, dodając pieprz i gałkę muszkatołową do momentu, aż szpinak zwiędnie i zmięknie. Gotowy posiekać. Ser feta pokroić w kostkę, pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić w paski, a oliwki w plasterki. W misce wymieszać wszystkie składniki, dodając rozmącone jajka i sól morską do smaku. Tortownicę wysmarować masłem. Każdy płat ciasta filo układać w tortownicy tak, aby jego część wystawała za obręcz. Następnie na dno wyłożyć przygotowany farsz, przykryć go wystającymi kawałkami ciasta oraz wedle potrzeby nowymi płatami, aby całość nadzienia była pod przykryciem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do momentu, aż wierzch będzie złocisty. Gotową- grecką quiche podawać z pikantnym sosem czosnkowym tzatziki.