- 800 g żeberek wieprzowych,
- 1 litr Rosołu warzywnego Kucharek,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- Przyprawa do żeberek Prymat,
- 1 łyżka Chrzanu tartego Smak,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- Przyprawa grill ziołowy Prymat,
- 8 Suszonych pomidorów z czosnkiem Smak,
- 40 g sera mozzarella,
- 1 łyżki octu balsamicznego,
- Sól ziołowa, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku.
Żeberka oczyścić, umyć i ugotować do miękkości w rosole warzywnym. Po wystudzeniu pokroić na porcje, a następnie zamarynować w oliwie z dodatkiem przyprawy do żeberek i chrzanu. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po zamarynowaniu mięso upiec na grillu po 5 minut z każdej ze stron, uważając, aby skórka się nie spaliła. Papryki umyć, osolić, posmarować oliwą i piec na grillu aż do momentu zrumienienia skórki. Po upieczeniu papryki przełożyć do miski i dokładnie przykryć folią, a po wystudzeniu oczyścić, podzielić na 4 części i zdjąć skórkę. Każdą część zawinąć wraz z mozzarellą i suszonymi pomidorami, spiąć wykałaczką i marynować w oliwie z dodatkiem przyprawy grill ziołowy i octu balsamicznego. Tak przygotowane papryki grillować ok. 5 minut, od czasu do czasu skrapiając marynatą. Aromatyczne żeberka podawać z grillowaną papryką.