Grillowany łosoś z suszonymi pomidorami i kaparami

Składniki:

4 porcje fileta łososia bez skóry po 180 g,
8 Suszonych pomidorów Smak,
1 cytryna.

Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek,
1 mały pęczek bazylii,
2 gałązki rozmarynu,
4 pokrojone Suszone pomidory Smak,
1 łyżka posiekanych Kaparów Smak,
1 łyżka octu balsamicznego,
2 limonki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka Przyprawy do ryb Prymat.

Sposób przygotowania:

Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Po zamarynowaniu łososia grillować przez około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą albo olejem. Aby otrzymać delikatną strukturę mięsa, należy grillować rybę owiniętą w aluminiową folię wysmarowaną oliwą z oliwek. Tak przygotowanego łososia podawać z warzywami, suszonymi pomidorami i cząstką cytryny.