- 300 g makaronu penne lub świderki
- 200 g boczniaków świeżych
- 500 g szpinaku świeżego mytego
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany 36%
- 100 g sera żółtego tartego
- Gałka muszkatołowa PRYMAT
- Sól ziołowa PRYMAT
- Suszone pomidory SMAK
- Pieprz biały mielony PRYMAT
- Przyprawa do dań z makaronu PRYMAT
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczniaki pokroić w plasterki, cebulę w pióra, czosnek przecisnąć przez praskę a ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojony szpinak i suszone pomidory. Na drugiej patelni przesmażyć boczniaki . Gotowe dodać do patelni ze szpinakiem i wymieszać. Śmietanę wymieszać z serem, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W naczyniu rozłożyć makaron, przykryć połową farszu, wierzch posypać przyprawą do dań z makaronu. Powtórzyć czynność przykrywając drugą warstwę farszu okraszonego przyprawą makaronem. Wierzch polać śmietanowo-serowym sosem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.