Makaron zapiekany ze szpinakiem, boczniakami i suszonymi pomidorami

Składniki:
  • 300 g makaronu penne lub świderki
  • 200 g boczniaków świeżych
  • 500 g szpinaku świeżego mytego
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany 36%
  • 100 g sera żółtego tartego
  • Gałka muszkatołowa PRYMAT
  • Sól ziołowa PRYMAT
  • Suszone pomidory SMAK
  • Pieprz biały mielony PRYMAT
  • Przyprawa do dań z makaronu PRYMAT
Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczniaki pokroić w plasterki, cebulę w pióra, czosnek przecisnąć przez praskę a ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojony szpinak i suszone pomidory. Na drugiej patelni przesmażyć boczniaki . Gotowe dodać do patelni ze szpinakiem i wymieszać. Śmietanę wymieszać z serem, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W naczyniu rozłożyć makaron, przykryć połową farszu, wierzch posypać przyprawą do dań z makaronu. Powtórzyć czynność przykrywając drugą warstwę farszu okraszonego przyprawą makaronem. Wierzch polać śmietanowo-serowym sosem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.