Pasztet z kurczaka

Składniki:

• 1/2 kurczaka
• 300 g wątróbki cielęcej i drobiowej
• 100 g słoniny
• Po 1 selerze, marchewce, pietruszce
• 100 g pieczarek
• 1 duża biała cebula
• 4 jaja
• 1 czerstwa bułka
• 3 łyżki masła
• Ziele angielskie, Owoc jałowca, Imbir mielony, Gałka muszkatołowa mielona, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat
• Chrzan tarty, Ćwikła z chrzanem Smak

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, podzielić na kawałki. Warzywa (bez cebuli i pieczarek) umyć, obrać i razem z kurczakiem przełożyć do garnka. Dodać przyprawy, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 2 godziny. Po kwadransie wyjąć słoninę, a pod koniec gotowania osolić. W międzyczasie przygotować pieczarki i cebulę – umyć, obrać i posiekać w plasterki. Przełożyć do garnka wraz z wątróbką. Dodać ok. 100 ml z wywaru z kurczaka i dusić kwadrans pod przykryciem.
Kajzerkę namoczyć w miseczce. Przygotować formę keksową – wysmarować ją tłuszczem, a dno wyłożyć słoniną pokrojoną w cienkie plasterki.
Ugotowane mięso kurczaka, wątróbkę z pieczarkami i cebulą oraz namoczoną bułkę przecisnąć przez maszynkę lub zmiksować. Do masy dodać 2 całe jajka, 2 żółtka, sól, pieprz, imbir, gałkę i jałowiec do smaku. Wymieszać starannie i przełożyć masę do formy. Piec w kąpieli wodnej w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około godzinę.
Upieczony pasztet wystudzić, wyjąć z formy i podawać z ćwikłą oraz chrzanem.