1 kg surowej białej kiełbasy
4 łyżki masła
3 czerwone cebule
2 łyżki mąki
250 ml wody
Sól, Pieprz kolorowy, Cynamon mielony Prymat
Chrzan tarty Smak
Kiełbasę umyć, ponacinać i wyłożyć na brytfannę podlewając delikatnie wodą i posypując piórami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 40 minut. W połowie pieczenia posypać pokrojoną w pióra cebulą.
Upieczoną kiełbasę wyjąć z piekarnika. Zdjąć cebulę i na jej bazie przygotować sos: do zarumienionej cebuli dodać mąkę i wodę, wymieszać a następnie całość zagotować. Gotowy sos zmiksować na jednolitą masę i doprawić do smaku solą, pieprzem kolorowym i szczyptą cynamonu. Na półmisek wyłożyć kiełbaski, polać je sosem i podawać z chrzanem.