Spaghetti z kurczakiem, krewetkami i bazyliowym pesto

Składniki:

600 g makaronu spaghetti
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
200 g pokrojonego w paski kurczaka
100 g krewetek koktajlowych
50 g dużych kaparów
100 g pokrojonych w paski Suszonych pomidorów Smak

Bazyliowe Pesto:
100 g świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
4 łyżki tartego sera Parmezan
12 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, na końcu dodać oliwę z oliwek i doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu spaghetti odcedzić.  Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmażyć kurczaka z krewetkami i suszonymi pomidorami, dodać przygotowany wcześniej sos pesto i gorący makaron. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, przełożyć na talerze i udekorować kaparami.