300 g filetów śledziowych,
150 g marynat (Papryka marynowana, Ogórki konserwowe, Pieczarki marynowane Smak),
4 Cebulki złote Smak,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
Sok z ½ cytryny,
2 łyżeczki keczupu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
Pieprz ziołowy Prymat,
4 kromki pieczywa razowego,
1-2 łyżki masła,
4 ugotowane na twardo jajka przepiórcze,
4 pomidorki koktajlowe.
Filety śledziowe, odsączoną sałatkę pieczarkową i ogórki pokroić w kostkę, a następnie połączyć z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, posiekaną dymką i keczupem. Całość doprawić do smaku pieprzem ziołowym.
Gotowy tatar ze śledzia udekorować gotowanym jajkiem i szczypiorkiem. Podawać ze zrumienionym w tosterze pieczywem razowym i sosem miodowo-musztardowym.