4 pokrojone w kostkę filety śledziowe
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 pokrojone w kostkę szalotki
1 pokrojony w kostkę ugotowany ziemniak
4 pokrojone w kostkę Pomidory suszone Smak
1 łyżka posiekanych Kaparów Smak
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
50 ml czystej białej wódki
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Konfitura z cebuli:
4 pokrojone w piórka czerwone cebule
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
100 ml czerwonego wina
50 ml syropu z grenadiny
Sól, Pieprz czarny mielony do smaku
Goździki, Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Dekoracja:
Paluszki grissini
Rukola
Cząstki cytryny
Duże kapary
Pomidory suszone Smak
Wszystkie posiekane składniki torciku śledziowego połączyć, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać miód, wino i grenadinę, a następnie całość dusić do momentu zgęstnienia. Konfiturę doprawić do smaku i odstawić do wystudzenia. Torcik śledziowy ułożyć na talerzach, udekorować rukolą, suszonymi pomidorami, kaparami i cząstkami cytryny. Danie podawać z paluszkami grissini i aromatyczną konfiturą z czerwonej cebuli z przyprawami korzennymi.