- 12 dużych, dojrzałych pomidorów,
- 100 g ryżu czarnego ryżu,
- 100 g łopatki wieprzowej,
- 2 czerwone cebule,
- 3 łyżki Oliwek zielonych Smak,
- 1 jajko,
- 4 łyżki masła,
- Natka pietruszki Prymat,
- Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat,
- Koperek do dekoracji.
Ugotować ryż zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Mięso zmielić, chwilę przesmażyć na patelni. Dodać ryż, jajko, sól i pieprz, całość wymieszać. Następnie dodać przygotowaną wcześniej cebulkę, posiekane na drobne kawałki oliwki i natkę pietruszki. Pomidory umyć, ściąć wierzch, wyjmując ze środka ziarenka. Do środka włożyć przygotowane nadzienie, przykryć każdą sztukę wierzchem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w temperaturze 190 stopni ok. 25 minut. Upieczone pomidory można posypać świeżym koperkiem.