Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem

Składniki:

20 g Żelatyny spożywczej Prymat,
500 ml wody,
1 mały pęczek włoszczyzny,
4 jaja,
200 g wędzonego łososia,
½ puszki groszku konserwowego,
Ogóreczki konserwowe Smak,
Liść laurowy, Ziele angielskie całe, Sól morska, Pieprz czarny ziarnisty Prymat,
Krem chrzanowy Smak.

Sposób przygotowania:

Umytą włoszczyznę zalać wodą. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy i zagotować wywar. W między- czasie żelatynę rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Z garnka wyjąć ugotowane warzywa, płyn przecedzić przez sito, chwilę ostudzić, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.

Przygotować farsz – ugotowane na twardo jaja pokroić w plasterki, groszek konserwowy odcedzić, łososia posiekać w drobną kosteczkę, a korniszony w plasterki (zamiast ogóreczków można użyć ugotowanej marchewki z wywaru. Można wykorzystać wszystkie składniki z wywaru, używając większych foremek). Przygotować kokilki/formy – na dno ułożyć kolejno plasterek jajka, plasterek łososia, plasterki ogórków i na wierzch groszek.

Całość zalewamy przestudzoną galaretą i wkładamy na min. 3 godziny do lodówki. Gotowe galaretki wyjmujemy z kokilek i podajemy z kremowym chrzanem.