Na zdrowie najlepsze buraki!
Buraczki to nie tylko doskonały dodatek do tradycyjnego obiadu. Z powodzeniem możemy je wykorzystać jako pyszny i zdrowy składnik naszych ulubionych sałatek albo podstawę do… kotletów. Warto sięgać po te ciemnoróżowe bulwy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie potrzebujemy witamin.
Buraczki – ulubione warzywo
Od lat buraczki czerwone są u nas bardzo popularne. Pewnie większość z nas kojarzy je z domowymi wizytami u babci, gdzie były niezastąpionym dodatkiem do niedzielnych obiadów – zwłaszcza gdy na stole królował kotlet mielony. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że w tym niepozornym i niedocenionym warzywie drzemie wiele prozdrowotnych właściwości. Buraczki mają w składzie m.in. cenne pierwiastki takie jak magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, miedź oraz cynk. Ponadto zawierają spore ilości witaminy C, A oraz witaminy z grupy B. Pomagają organizmowi pozbyć się toksyn, oczyszczają krew, usuwają mocznik i obniżają cholesterol. Tym ciemnoróżowym warzywem powinny zajadać się zwłaszcza osoby aktywne, ponieważ dzięki nim szybciej pozbędą się zakwasów oraz poprawią kondycję. I co najważniejsze, udowodniono, że buraki poprawiają nastrój! To wyjątkowo wartościowe warzywo także dla osób będących na diecie. Buraki są niskokaloryczne. 100 g zawiera tylko 38 kcal, w dodatku przyspieszają przemianę materii i wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej.
Nie zapomnij upiec
Zalet wynikających z wprowadzenia buraczków do codziennego menu jest znacznie więcej. Warto jednak pamiętać, że cześć ich drogocennych właściwości niestety rozpuszcza się w wodzie. Dlatego bardzo dobrym rozwiązaniem jest upieczenie ich w skórce w piekarniku i obranie tuż przed spożyciem.
W jaki sposób upiec buraczki?
To bardzo łatwe! Najlepiej wybrać małe buraczki, bo takie upieką się szybciej. Wystarczy je dokładnie umyć (bez obierania), ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze ok. 180-190 stopni C. Większe buraczki należy zapiekać dłużej. Buraczki możemy jeszcze przed zapiekaniem owinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane bulwy staną się jeszcze pyszniejsze, słodsze i bardziej aromatyczne. Będą też doskonałym dodatkiem do pożywnej i zdrowej sałatki. Wystarczy tylko wymieszać je z sałatą, przygotować sos, dorzucić ulubione dodatki i pyszna sałatka gotowa. W tej formie będą także idealną bazą na rozgrzewający krem, który sprawdzi się w chłodne, jesienno-zimowe dni.
Kupując buraczki, warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Nie mogą być przesuszone i powinny mieć cienką skórkę. Oczywiście najlepsze są mniejsze egzemplarze, które po przekrojeniu mają jednolity kolor. Wybór dobrej jakości buraków zapewni nam pożądany smak, który wzbogaci nasze potrawy.