Boże Narodzenie - smaczne święta!
Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie. Czas wspaniałych wrażeń, wspólnego przeżywania radosnych chwil, prezentów i oczywiście – czas wyjątkowych dań. Trudno zliczyć wszystkie potrawy serwowane w te dni. Zaczyna się od postnych zup, karpia i innych wigilijnych pyszności, ale to przecież nie koniec.
Wigilia jest dopiero początkiem Świąt. W kolejne dni serwuje się też dania z mięsem. Na bożonarodzeniowe śniadanie z przyjemnością zjadamy wędliny. Szynkę, boczek czy pasztet warto przybrać porcją chrzanu, który nada kanapce nutę ostrości i doda jej smaku. Polecamy również krem chrzanowy – łagodny dodatek do sałatek, wędlin i past kanapkowych. Polecamy Wam przepis na antrykot wołowy z chrzanem.
Do świątecznych obiadów serwujemy zazwyczaj sałatki. Oprócz ich składników głównych warto zadbać o wyraziste dodatki. Idealnie do tego nadają się kapary, mające intensywny, słony, lekko cierpki smak. Bardzo dobrze sałatce robią też pomidory suszone – są bardziej wyraziste od świeżych i świetnie komponują się również z rybami. Do sałatki jarzynowej pasują z kolei ogóreczki konserwowe. Wśród składników istotną rolę odgrywają oliwki. Czarne mają nieco łagodniejszy smak od zielonych i są obowiązkowym składnikiem na przykład prosta sałatka. Oba rodzaje nadają się też do makaronów czy mięs.
Tych, którzy szukają świątecznych inspiracji, zachęcamy do przyjrzenia się proponowanym przez nas przepisom na Boże Narodzenie. Sałatka śledziowa z selerem naciowym i gruszką może być fantastycznym urozmaiceniem uroczystego posiłku. Polecamy również przepisy na dania obiadowe – np. pieczonego kurczaka z pieczarkami portobello.