Letni obiad w 15 minut!
Obiad w 15 minut brzmi jak marzenie po męczącym powrocie z pracy i w upalny, letni dzień. Nikt nie ma siły na kucharzenie i spędzanie długich godzin nad parującym garem.
Recepta? Dobry pomysł na szybki obiad. Przedstawiamy nasze – będzie smacznie, lekko i szybko!
Obiad na lato – inspirujemy się kuchnią śródziemnomorską
Skąd wziąć pomysł na szybki obiad na lato? Najlepiej uczyć się od tych, którzy zajmują się tematem od stuleci i tworzą kuchnię, która świetnie zgrywa się z aurą za oknem. Grecy, Włosi i Hiszpanie opanowali tę sztukę do perfekcji, korzystając z lokalnych warzyw, ryb i mięsa. Dlaczego ich obiad na lato smakuje? Odpowiedzią są składniki i odrobina czułości przy gotowaniu – grillowany bakłażan rozpływa się w ustach, spaghetti napoli sprawia, że dom wypełnia się zapachem dojrzałych pomidorów, a hiszpańskie gazpacho chłodzi podczas sjesty. Brzmi smakowicie, prawda? Południowcy potrafią wprowadzić w dobry nastrój, dlatego zanim nakryjemy stół, sprawdźmy kilka pomysłów na szybki obiad latem. Zaczynamy!
Makaron z pesto z suszonych pomidorów, czyli obiad w 15 minut
Choć to Włosi stoją na straży makaronu i zalecają podawanie go w wersji al dente, czyli „na ząb”, wcale nie musimy trzymać się tej zasady, szczególnie jeśli lekko twardawa pasta nie należy do naszych ulubionych. Kiedy makaron będzie się gotował, możemy przejść do zrobienia aromatycznego pesto.
Czego potrzebujemy? Suszone pomidory z ziołami będą idealną bazą. Najlepiej umieścić je w kielichu blendera, do tego dorzucić czosnek, łyżeczkę orzeszków piniowych, trochę parmezanu, skropić całość oliwą i dodać odrobinę oregano, które podkręci smak. Po chwili otrzymamy gładką, aromatyczną masę – połączmy ją z makaronem i gotowe. Brawo! Wyczarowaliśmy obiad w 15 minut!
Fritatta z papryką, fetą oraz zielonymi oliwkami na szybki obiad
Frittatą zajadają się Hiszpanie i Włosi, dlatego trudno znaleźć korzenie tego dania. Czym jest i dlaczego jeszcze go nie robiliśmy? To rodzaj wytrawnego jajecznego placka. Danie zjada się samo – świetnie smakuje na gorąco, zaraz po upieczeniu, jest też smaczną przekąską na zimno.
Czego potrzebujemy? Bazą są jajka – to w miękkiej, puszystej masie jajecznej zanurzą się świeże składniki. Przygotujmy czerwoną cebulę, czerwoną paprykę, zielone oliwki oraz fetę. W kwestii przyprawiania bądźmy ostrożni – feta w połączeniu z oliwkami tworzy wyrazisty duet, którego nie trzeba dodatkowo podkręcać solą. Oregano i pieprz za to sprawdzą się wyśmienicie. Cebulę z pokrojoną w kostkę papryką podsmażmy na oleju, następnie zalejmy wszystko jajeczną masą. Zanim białko zacznie się ścinać, dorzućmy oliwki oraz pokrojoną fetę. Całość udekorujmy ulubionymi przyprawami i przykryjmy patelnię, zmniejszając ogień. Teraz najtrudniejsze zadanie – kiedy masa się zetnie, trzeba sprytnie obrócić placek na 2 stronę. Przyda się tutaj duży talerz albo pokrywka. Kiedy 2 strona fritatty się przyrumieni, jest gotowa.
Penne z sosem pomidorowym i kaparami – propozycja obiadowa z Włoch
To kolejny pomysł na szybki obiad latem. Podstawą dania jest gruby, rurkowaty makaron penne z południa Włoch. Jak go przygotować, aby był idealnie włoski, już wiemy. Teraz czas na sos pomidorowy. Najlepiej smakuje ten z dojrzałych pomidorów. Jeśli jednak nie mamy czasu na czekanie, aż mięsiste kawałki pomidorów rozpadną się na cząstki i stworzą aromatyczny sos, wybierzmy dobrą passatę pomidorową.
Co do niej dodać? Smak zbudujemy na 2 składnikach: podsmażonym czosnku oraz kaparach. Mocno cebulowy aromat w połączeniu z cierpkim jabłuszkiem kaparowym przełamią słodycz pomidorów. Pamiętajmy o przyprawach – bez soli, pieprzu i oregano się nie obejdzie. Po połączeniu składników, tuż przed podaniem, posypmy danie wiórkami z twardego włoskiego sera, np. grana padano. Voilà!
Jeśli szukacie pomysłu na szybką zupę na letnie dni, sprawdźcie nasze przepisy na chłodniki!