Najlepsze przyprawy i dodatki do sałatek
Sałatki to temat kulinarny, który jest niewyczerpanym źródłem przepisów i inspiracji. Sałatki możemy komponować ze względu na sezon, składniki czy ulubioną kuchnię. Sprawdź, jakie są najlepsze przyprawy i dodatki do sałatek.
Przepisy na sezonowe sałatki
Podstawą kuchni sezonowej są dostępne w określonym czasie warzywa, owoce, dodatki. Dzisiaj w sklepach możemy dostać dowolny składnik o dowolnej porze roku. Jednak sezonowość oznacza, że kluczem doboru produktów w naszych przepisach kulinarnych będzie dobór składników zgodny z porą roku. Wiosną sałatki komponujemy z nowalijek, dlatego dominują w nich kiełki, sałaty, rzodkiewki i świeży ogórek. Do lekkich wiosennych sałatek najlepsze będą przyprawy skomponowane z ziół, na przykład zioła kuchni włoskiej czy zioła prowansalskie. Latem stawiamy na sałaty, rukolę, świeże pomidory, truskawki, jagody. Do tych sałatek sprawdzą się bardziej wyraziste sosy sałatkowe – czosnkowy lub koperkowo-ziołowy. A jesienią w sałatkach dominują – dynia, gruszki, śliwki, buraki. Jesienne warzywa i owoce dobrze czują się w towarzystwie świeżo mielonego czarnego pieprzu, czosnku lub czarnuszki. Jeśli szukasz inspiracji na sezonowe sałatki, to polecamy świetny zbiór najlepszych przepisów na sałatki.
Pożywne sałatki z ciekawymi dodatkami
Smak sałatek można wzbogacić, dodając różne dodatki. Może to być kurczak, jak w przepisie na sezamową sałatkę z kurczakiem i mango lub polędwiczki wieprzowe. Innym, dodającym wyrazistości, składnikiem są sery – parmezan, brie, ser pleśniowy, feta czy mozzarella. Przepis na ciekawą sałatkę caprese, znajdziesz pod tym linkiem. Poza świeżymi warzywami, sałatki warto podkręcać dodając oliwki czarne, oliwki kalamata czy suszone pomidory. Jeśli lubisz tego rodzaju sałatki to sprawdź przepis na ryżową sałatkę z kurczakiem i cykorią lub klasyczną sałatkę nicejską. Przygotowując sałatki pamiętajmy, aby danie zawierało różne struktury – miękkie liście, soczyste warzywa czy chrupiące grzaneczki razowe (przepis) lub pestki, na przykład prażone pestki dyni lub słonecznika.
Kluczowy dodatek do sałatek – sos!
Kluczowym i tak naprawdę decydującym składnikiem każdej sałatki, oprócz przypraw i dodatków, jest sos. Sos łączy wszystkie składniki, podkreśla ich smak i jest podstawą dania. Wypróbuj sosy na bazie oliwy – pesto lub vinaigrette; na bazie jogurtu i musztardy – sos musztardowy czy sos czosnkowo-ziołowy. Dla osób, które nie mają czasu na mieszanie domowych sosów, polecamy gotowe sosy sałatkowe Prymat – wystarczy tylko jogurt lub oliwa. Z kolei, dla osób oszczędnych i gotujących w duchu zero waste, polecamy wykorzystywanie oleju, który został nam z suszonych pomidorów, który jest już z dodatkiem aromatycznych ziół lub czosnku.