Pomysły na śledzie
Śledzie stanowią doskonałą zakąskę na zimno, łatwą i szybką w przygotowaniu. Można je przyrządzić na wiele sposobów: w oliwie, w śmietanie, na słodko, na kwaśno, łagodnie lub ostro.
Dlaczego warto jeść śledzie?
Śledzie to dobry pomysł z wielu względów – choćby dostępności, zdrowotnych walorów i kulinarnych możliwości. Idealne na lekką i zdrową kolację, doskonałe do sałatki czy na przystawkę na spotkaniu towarzyskim.
Warto wiedzieć, że śledź to ryba, która zawiera wiele cennych składników, jest bogata w łatwo przyswajalne białko zawierające szereg aminokwasów. Śledzie mają w sobie potas, fosfor, wapń i cynk oraz witaminy A, D i E. Choć to ryba tłusta, to są to tzw. dobre tłuszcze.
Zwykle jadamy śledzie wędzone, śledzie marynowane na różne sposoby, czy też z zalewy solankowej – matiasy, które można rozmaicie przyrządzać. Warto spróbować specjalności z Pomorza – śledzi smażonych w zalewie octowej, jak i świeżych śledzi smażonych sauté. Na specjalne okazje polecamy przygotować tatara ze śledzia z dodatkiem Ogórków konserwowych Smak.
… na słodko, słono, egzotycznie
Śledzie, choć kojarzą się tradycyjnie, wytrawnie i raczej na słono, nie brakuje przepisów bardziej ekstrawaganckich. Co ciekawe śledzie smakują także na słodko, z dodatkiem cytrusów i kolendry mamy ich egzotyczną wersję, w sosie piernikowym – oryginalny przepis na staropolski specjał. W wersji hawajskiej – z ananasem, bliskowschodniej – z rodzynkami, a w polskiej kuchni – z burakami, które mają słodki smak.
W polskiej kuchni najchętniej jadamy śledzie w śmietanie – z dodatkiem koperku, ogórka lub jabłka. Natomiast śledzie w oleju lubią towarzystwo cebulki i grzybów marynowanych. Smaku może dodać kropla miodu oraz przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie i pieprz kolorowy. Taka klasyka zawsze się sprawdza
Jeśli szukacie sprawdzonych i różnorodnych przepisów na śledzie klikajcie w link.