SMAKowite Boże Narodzenie – tradycja i nowoczesność w Twojej kuchni
Tradycyjne przepisy na święta możemy uatrakcyjnić smakowo i wizualnie bez dokładania sobie dodatkowej pracy, korzystając z gotowych produktów SMAK. Czasami wystarczy jeden niewielki akcent, by dobrze znane danie nabrało zupełnie nowego, nieoczekiwanego charakteru.
Boże Narodzenie to najbardziej tradycyjne święta w naszej kulturze. Tradycja pozwala zbudować pewną powtarzalność, bezpieczeństwo i ciepłe, rodzinne wspomnienia. Co roku na naszych wigilijnych stołach stawiamy te same potrawy, często przygotowywane według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Z jakiegoś powodu barszcz wigilijny z grzybowymi uszkami i karp w galarecie smakują tak wyjątkowo tylko w ten jeden wieczór – a w lipcu na imieninach u cioci już niekoniecznie. Te zwyczaje są tak mocno zakorzenione w naszej tożsamości kulturowej, że nawet zniesienie obowiązku postu przez prawo kanoniczne prawie dwie dekady temu niewiele zmieniło – świąteczne menu wciąż pozostaje raczej bezmięsne. Czasami jednak fajnie jest coś lekko zmodyfikować – niekoniecznie zmieniać, ale urozmaicić, doprawić ponadczasowe potrawy szczyptą nowoczesności.
Tradycyjne przepisy na święta możemy uatrakcyjnić smakowo i wizualnie bez dokładania sobie dodatkowej pracy, korzystając z gotowych produktów SMAK. Czasami wystarczy jeden niewielki akcent, by dobrze znane danie nabrało zupełnie nowego, nieoczekiwanego charakteru.
Mamy dla Was kilka propozycji, w których przepisy na Boże Narodzenie, takie jak tradycyjny piernik czy popularne i lubiane śledzie, zostały wzbogacone o drobne, ale bardzo smakowite, estetyczne elementy. Zamiast zwyczajowych śledzi z cebulą w śmietanie proponujemy w tym roku przygotować pyszne, wyraziste w smaku koreczki śledziowe z czosnkiem marynowanym. To proste i szybkie danie uratuje niespodziewane sytuacje i świetnie odnajdzie się jako przekąska na przedświątecznej imprezie dla znajomych. Innowacyjnym składnikiem jest tu chrupiący marynowany czosnek SMAK, który świetnie komponuje się z aksamitną konsystencją śledzia. Niewielkie, zrolowane koreczki na jeden kęs, udekorowane listkami pietruszki lub świeżej bazylii, pięknie prezentują się na eleganckim półmisku.
Wytrawnym elementem świątecznego menu często bywa również sałatka jarzynowa, gdzie tradycyjnie znajdziemy gotowane warzywa korzeniowe, groszek konserwowy, jajko na twardo, kiszonego ogórka i surowe jabłko. Ciekawym urozmaiceniem klasycznego smaku takiej sałatki będą marynowane pieczarki lub kilka kaparów SMAK.
Na wigilijnym stole (i w naszych sercach) specjalnie miejsce mają słodkie wypieki, w tym oczywiście tradycyjny piernik, często dojrzewający nawet przez trzy miesiące przed świętami i pieczone wspólnie kultowe pierniczki czy kruche ciasteczka. A co, kiedy z czasem krucho? Wciąż możecie upiec wyjątkowy świąteczny piernik z żurawiną , nawet tuż przed samymi Świętami. Takie ciasto – aromatyczne, korzenne i przyjemnie słodkie, z zaskakującą, kwaskowatą nutą żurawiny SMAK, podane w formie uroczej babki zachwyci wszystkich gości zebranych przy świątecznym stole.
Pozostaje jeszcze kwestia obiadu na Święta, kiedy, w Pierwszy lub Drugi Dzień Świąt, zbiera się większa rodzina. Tradycyjnie wielu z nas decyduje się podać pieczone mięso – szynkę, schab lub polędwicę, indyka, kaczkę, a czasami jagnięcinę. Soczysta rolada ze schabu z ogóreczkami konserwowymi i papryką to dobra propozycja dla wszystkich, którzy cenią tradycyjne smaki, ale szukają pomysłu na bardziej nowoczesne dania. Ogóreczki konserwowe SMAK gwarantują świątecznej pieczeni chrupkość i przyjemną kwaskowatość, a paprykę, dla jeszcze ciekawszej kompozycji smaków, z powodzeniem możemy zastąpić suszonymi pomidorami w zalewie ziołowej SMAK. Rolada – o ile od razu nie zniknie w całości z półmiska – świetnie smakuje na zimno jako dodatek do kanapek.
Kulinarne tradycje rodzinne bez wątpienia nabiorą zdrowego rumieńca, jeśli zdecydujemy się na odrobinę nowoczesności.