Chrzan jabłkowy

Chrzan jabłkowy jest łagodniejszy w smaku niż klasyczny Chrzan tarty. Wyróżnia się nutą smaku jabłka, który doskonale współgra z ostrym chrzanem. To doskonały pomysł na atrakcyjny dodatek na każdym stole, także w okresie Wielkanocy, kiedy to trudno wyobrazić sobie tradycyjną kuchnię polską bez chrzanu. Chrzan jabłkowy nie tylko dodaje charakteru potrawom, ale i wprowadza ciekawe urozmaicenie, dzięki któremu dobrze znane potrawy zyskają nowy, interesujący smak.

Gramatura: 175 g

  • Zastosowanie

    Chrzan jabłkowy jest idealnym dodatkiem do mięs, pasztetów, jaj, wędlin, białej kiełbasy, a także warzywnych surówek – doskonale komponuje się z selerem czy marchewką z jabłkiem. W Polsce najchętniej wykorzystywany do potraw wielkanocnych.

  • Czy wiesz, że ...

    Liście chrzanu były wykorzystywane znacznie wcześniej niż korzeń rośliny –  przygotowywano z nich rozgrzewające okłady. Służyły także jako ochrona przed słońcem. W celach kulinarnych najczęściej wykorzystywany jest korzeń, wykopywany wiosną lub jesienią. Potrawy z dodatkiem chrzanu w kuchni europejskiej znamy już od XI w. Według starej, wielkanocnej tradycji podczas świąt należy zjeść dużą porcję święconego chrzanu, a następnie trzy razy chuchnąć w komin –  ten rytuał ma uchronić nasz żołądek przed dolegliwościami związanymi ze spożyciem wielu tłustych potraw. Chrzan jest również doceniany za swoje właściwości prozdrowotne, a szczególnie za silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu obok czosnku i cebuli uznajemy go za naturalny antybiotyk. Ten biały korzeń to znakomite uzupełnienie wielu dań, które od lat nieprzerwanie królują na naszych stołach.

Chrzan jabłkowy

Warto wiedzieć

Chrzan na grilla? Dlaczego nie!

Na grilla zawsze przygotowuje się jakieś dodatki. Ich dobór zależy w dużej mierze od tego, jakie dania przyrządzamy. Smacznym i  bardzo łatwym w użyciu urozmaiceniem grillowych dań jest chrzan. Dzięki różnorodności chrzanów Smak zawsze dobierzemy taki, który idealnie pasuje do naszego grillowego menu.

Chrzan wielkanocny – potęga smaku i zdrowia

Wielkanoc to czas, w którym używane na co dzień sosy i kremy ustępują miejsca chrzanowi. Czy to w wersji tartej, czy kremowej, sprawdza się jako dodatek do wielu tradycyjnych potraw.

Chrzan – niezastąpiony dodatek w kuchni pols ...

Intensywny smak i ostry zapach, którego nie można pomylić z żadnym innym – tak pokrótce można opisać chrzan. Od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i prawdopodobnie nie ma książki kucharskiej, która nie zawierałaby choćby kilku przepisów związanych z tym aromatycznym korzeniem.

Jedz smacznie i wzmocnij odporność!

Jesienna pogoda sprzyja osłabieniu odporności. Wystarczy, że wyjdziemy z domu bez szalika lub nasz znajomy z pracy zacznie kaszleć, a już przynosimy do domu wirusy i zarażamy bliskich. Jak się przez tym uchronić? Naszymi sprzymierzeńcami są naturalne antybiotyki, probiotyki i produkty bogate w witaminy. Dzięki nim możemy wzmocnić odporność szybko i… smacznie!