Chrzan na grilla? Dlaczego nie!

Na grilla zawsze przygotowuje się jakieś dodatki. Ich dobór zależy w dużej mierze od tego, jakie dania przyrządzamy. Smacznym i  bardzo łatwym w użyciu urozmaiceniem grillowych dań jest chrzan. Dzięki różnorodności chrzanów Smak zawsze dobierzemy taki, który idealnie pasuje do naszego grillowego menu.

Chrzan na grilla? Dlaczego nie!

Na czym polega urok chrzanu? Dzięki ostremu, a równocześnie orzeźwiającemu i świeżemu aromatowi znakomicie podkreśla on smak naszych ulubionych dań z grilla. Już jego niewielka ilość sprawia, że mięsa stają znakomite i pyszne.

Na jaki chrzan się zdecydować? Powiedzenie „do wyboru do koloru” pasuje w tym przypadku dosłownie. Chrzan tarty ma oczywiście biały kolor, ale jeśli do mięsa dodamy różowawy chrzan z żurawiną, uzyskamy ciekawy i atrakcyjny efekt wizualny. Do najpopularniejszych dań z grilla, czyli karkówki, boczku czy kiełbasy najlepiej pasuje chrzan tarty – ostry i wyrazisty. Dobrze współgra on także z wołowiną. Steki z grilla z chrzanem tartym to rarytas dla fanów mocnych i zdecydowanych smaków.

Do ryb i serów z grilla – np. oscypka i camemberta znakomicie pasuje chrzan żurawinowy. Dzięki połączeniu pikantnej nutki z lekką słodyczą żurawiny znakomicie uzupełnia on delikatny smak ryby i camemberta, ale także mocny i słony aromat oscypka. Z kolei do mięs o delikatniejszym smaku – głównie drobiu – świetnie pasują chrzan śmietankowy, nieco łagodniejszy i wzbogacony kremową śmietaną, i krem chrzanowy. Śmiało można dodawać je także do innych niż mięso dań z grilla – np. papryki czy pieczarek. Chrzan świetnie łączy się również z nieco bardziej wyrafinowanymi potrawami i może służyć do robienia sosów. Bardzo ciekawy pomysł na posiłek to krewetki z grilla z sosem chrzanowym.

Musztarda i keczup to nie wszystko! Chrzan absolutnie w niczym im nie ustępuje i również znakomicie nadaje się do dań z grilla. Smacznego!