20 g Żelatyny spożywczej Prymat,
500 ml wody,
1 mały pęczek włoszczyzny,
4 jaja,
200 g wędzonego łososia,
½ puszki groszku konserwowego,
Ogóreczki konserwowe Smak,
Liść laurowy, Ziele angielskie całe, Sól morska, Pieprz czarny ziarnisty Prymat,
Krem chrzanowy Smak.
Umytą włoszczyznę zalać wodą. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy i zagotować wywar. W między- czasie żelatynę rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Z garnka wyjąć ugotowane warzywa, płyn przecedzić przez sito, chwilę ostudzić, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
Przygotować farsz – ugotowane na twardo jaja pokroić w plasterki, groszek konserwowy odcedzić, łososia posiekać w drobną kosteczkę, a korniszony w plasterki (zamiast ogóreczków można użyć ugotowanej marchewki z wywaru. Można wykorzystać wszystkie składniki z wywaru, używając większych foremek). Przygotować kokilki/formy – na dno ułożyć kolejno plasterek jajka, plasterek łososia, plasterki ogórków i na wierzch groszek.
Całość zalewamy przestudzoną galaretą i wkładamy na min. 3 godziny do lodówki. Gotowe galaretki wyjmujemy z kokilek i podajemy z kremowym chrzanem.