Pieczeń cielęca w ziołach z chrzanem i buraczkami

Składniki:

1,8 kg udźca cielęcego,
2 białe cebule,
Świeża natka pietruszki,
Sól ziołowa, Pieprz czarny grubo mielony, Rozmaryn, Tymianek Prymat,
Olej rzepakowy,
Chrzan tarty, Buraczki tarte Smak.

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i oczyścić. Z każdej strony oprószyć solą i pieprzem. Cebule posiekać, przełożyć do miseczki i wymieszać z łyżką rozmarynu, tymianku i świeżą natką. Powstałą mieszanką natrzeć mięso.

Rozgrzać szeroki rondel lub patelnię i z każdej strony obsmażyć mięso. Następnie przełożyć do formy żaroodpornej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.

Mięso w trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem. Gotową pieczeń wyjąć z piekarnika, a następnie zawinąć na kwadrans w folię aluminiową, by odpoczęło.

Podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z tartym chrzanem i buraczkami Smak.