Chrzan z żurawiną

Chrzan z żurawiną to dodatek do wielu potraw tradycyjnej kuchni polskiej. Ze względu na słodko-kwaśną nutę żurawiny idealnie komponuje się z wędlinami, pieczeniami, a także domowymi pasztetami. To połączenie odmieni smak niejednego dania i podkreśli jego wyjątkowy charakter.

Gramatura: 175 g
  • Zastosowanie

    Chrzan z żurawiną sprawdzi się z pewnością na świątecznym stole. Idealnie komponuje się z białą kiełbasą, a także domowymi pieczeniami. Jest świetnym dodatkiem do wędzonych ryb. Dzięki słodko-kwaśnej nucie żurawiny wyśmienicie smakuje jako uzupełnienie dań z grilla.

  • Czy wiesz, że ...

    Liście chrzanu były wykorzystywane znacznie wcześniej niż korzeń rośliny –  przygotowywano z nich rozgrzewające okłady. Służyły także jako ochrona przed słońcem. W celach kulinarnych najczęściej wykorzystywany jest korzeń, wykopywany wiosną lub jesienią. Potrawy z dodatkiem chrzanu w kuchni europejskiej znamy już od XI w. Według starej, wielkanocnej tradycji podczas świąt należy zjeść dużą porcję święconego chrzanu, a następnie trzy razy chuchnąć w komin –  ten rytuał ma uchronić nasz żołądek przed dolegliwościami związanymi ze spożyciem wielu tłustych potraw. Chrzan jest również doceniany za swoje właściwości prozdrowotne, a szczególnie za silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu obok czosnku i cebuli uznajemy go za naturalny antybiotyk. Ten biały korzeń to znakomite uzupełnienie wielu dań, które od lat nieprzerwanie królują na naszych stołach.

Chrzan z żurawiną