Chrzan - tradycyjny dodatek na wielkanocnym stole

Jednym z podstawowych składników wielkanocnej święconki jest chrzan. Skąd ta tradycja? Czemu akurat chrzan należy do produktów najczęściej wkładanych do koszyczka?

Chrzan – tradycyjny dodatek na wielkanocnym stole
Tradycja wielkanocna

Już od dawna był symbolem siły. Trzeba też zauważyć, że poprawia on smak innych potraw, w tym tych święconych razem z nim. Dawniej święciło się korzeń chrzanu. Dziś wielu ludzi wkłada po prostu do naczynka odrobinę chrzanu tartego, choć niektórzy oczywiście umieszczają go w koszyczku w kawałku. Z pewnością jednak na święconce się nie kończy. Chrzanu używa się do naprawdę bardzo wielu świątecznych potraw. To nieodłączny element licznych dań z wędlinami, jajkiem, a także wielkanocnego żuru.

Czy dodawać chrzan do żuru?

Żur uzyskuje swój charakterystyczny, wyrazisty, leciutko pikantny smak w dużej mierze dzięki chrzanowi. Do zupy najwygodniej jest dodawać chrzan tarty ze słoika. Oczywiście im więcej go dodamy, tym ostrzejszy będzie żurek. Tym, którzy wolą nieco łagodniejsze smaki polecamy chrzan śmietankowy – troszkę mniej ostry, ale nie mniej aromatyczny! Chrzan to również nieodzowny dodatek do szynek, kiełbas i pasztetów. Wystarczy jego odrobina na kanapce czy plasterku kiełbasy, by dodać każdemu kęsowi niezwykłego smaku i orzeźwiającej, pikantnej nutki. Znakomicie smak wędlin wzbogaci również krem chrzanowy – łagodny i subtelny w smaku, ale wciąż bardzo aromatyczny.

Chrzan – niezastąpiony do jajek

Bez chrzanu nie wyobrażamy sobie również dań z jaj. Można nim po prostu dekorować ugotowane jajka przekrojone na pół (często również z dodatkiem majonezu) albo przyrządzić jajka faszerowane. W tym celu należy po przekrojeniu jajka wyciągnąć żółtko, a następnie zmiksować je z chrzanem i majonezem oraz doprawić do smaku. Chrzan nie tylko wzbogaca smak jajek, ale może być także fantastyczną dekoracją. Tu szczególnie przydatny okazuje się chrzan z żurawiną, który ładnie się prezentuje na potrawach, a dodatkowo dodaje świątecznemu stołowi koloru.

Wielkanocne sałatki

Chrzan dodawany jest też do wielu wielkanocnych sałatek – na przykład do jajecznej czy z selera. Znajduje zastosowanie w licznych sałatkach z sosem, często miesza się go z majonezem, żeby połączyć wszystkie składniki. Sałatki z sosem na ogół są nieco bardziej sycące niż te z samych warzyw. Czasem dodaje się do nich również wędlinę, śledzie, ziemniaki, fasolę i inne bardziej treściwe składniki, co sprawia, że mogą stać się nie tylko zwykłymi dodatkami do dań głównych, ale po prostu samodzielnymi daniami.

Buraczki + chrzan = ćwikła

Jedną najpopularniejszych wielkanocnych sałatek jest ćwikła z chrzanem. Połączenie łagodnych, lekko słodkich w smaku buraków z ostrym chrzanem sprawdza się w polskiej kuchni już od dawien dawna. Oczywiście da się przygotowywać ćwikłę samemu, jednak można ją kupić również gotową, w słoiku. Ćwikła z chrzanem Smak to świetny wybór dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne smaki i lubią łączyć je z różnymi potrawami. Ćwikła może być dodatkiem zarówno do dań obiadowych, jak i śniadania wielkanocnego. Znakomicie komponuje się z różnego rodzaju mięsami przygotowywanymi na świąteczny obiad. To również dobre uzupełnienie kanapek, ziemniaków i kaszy. Można jeść ją również z jajkami czy śledziem.

Dodatków do wielkanocnych potraw da się wymienić bardzo dużo. Warto zauważyć, że wiele z nich to również świetna dekoracja świątecznego stołu. Ćwikła z chrzanem czy chrzan z żurawiną dzięki wyrazistemu kolorowi przyciągną smakoszy już swoim wyglądem. Polecamy!