Krem chrzanowy

Krem chrzanowy jest delikatny, a jednocześnie wyrazisty w smaku. Nie zdominuje przygotowanych przez nas przekąsek, lecz podkreśli wyjątkowy smak wędlin, sałatek czy past kanapkowych. Krem chrzanowy dedykowany jest wszystkim miłośnikom wyszukanego smaku, którzy na pewno pokochają jego aksamitną konsystencję.

Gramatura: 175 g
  • Zastosowanie

    Już niewielka porcja kremu nada potrawom oryginalny, lecz łagodny charakter z nutą tartego chrzanu. Krem idealnie sprawdzi się jako baza do różnego rodzaju sosów i zup, w tym białego barszczu. Polecany jest także do dań z rusztu.

     

  • Czy wiesz, że ...

    Liście chrzanu były wykorzystywane znacznie wcześniej niż korzeń rośliny –  przygotowywano z nich rozgrzewające okłady. Służyły także jako ochrona przed słońcem. W celach kulinarnych najczęściej używany jest korzeń, wykopywany wiosną lub jesienią. Potrawy z dodatkiem chrzanu w kuchni europejskiej znamy już od XI w. Według starej, wielkanocnej tradycji podczas świąt należy zjeść dużą porcję święconego chrzanu, a następnie trzy razy chuchnąć w komin –  ten rytuał ma uchronić nasz żołądek przed dolegliwościami związanymi ze spożyciem wielu tłustych potraw. Chrzan jest również doceniany za swoje właściwości prozdrowotne, a szczególnie za silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu obok czosnku i cebuli uznajemy go za naturalny antybiotyk. To niewątpliwie znakomite uzupełnienie wielu dań, które od lat nieprzerwanie królują na naszych stołach.

     

Krem chrzanowy