Zielone oliwki bez pestek

Zielone oliwki podniosą walory smakowe i wizualne każdego dania. Wzbogacą nasze potrawy o intensywny aromat i śródziemnomorską nutę. Oliwki przygotowane są według starannie dobranej receptury tak, aby zadowolić podniebienia wszystkich miłośników wykwintnego smaku.

Gramatura: 220 g
  • Zastosowanie

    Zielone oliwki doskonale komponują się z mięsem oraz serami, są też doskonałym składnikiem do pizzy. Idealnie smakują w zestawieniu z różnego rodzaju przekąskami, ale też koktajlami. Znalazły szerokie zastosowanie jako dodatek do sałatek, makaronów czy dań rybnych, nadając im śródziemnomorskiego charakteru.

  • Czy wiesz, że ...

    Drzewko oliwne, którego owoce nazywamy oliwkami, to dziś symbol długowieczności, nadziei i pokoju. W starożytnej Grecji oznaczało z kolei mądrość, siłę i zwycięstwo. W Polsce oliwki pojawiły się wraz z chrześcijaństwem i były wykorzystywane podczas liturgii.
    Kolor oliwek jest ściśle związany z porą zbiorów – zielone są jeszcze niedojrzałe, a czarne najbardziej dojrzałe i pełne drogocennego oleju. Te malutkie, niepozorne owoce bogate są w kwasy tłuszczowe, które chronią między innymi przed chorobami serca. Oliwki przeznaczone do produkcji oliwy zbierane, a właściwie strząsane są z drzewa w grudniu, a następnie starannie przechowywane. Bardzo ważny jest czas, który upływa od zerwania oliwki do rozpoczęcia produkcji tłuszczu – wpływa on bezpośrednio na jakość oliwy. Obecnie jej największym producentem jest Hiszpania.

     

Zielone oliwki bez pestek
Zielone oliwki bez pestek
220 g
Zielone oliwki bez pestek
680 g