Aromatyczne i rozgrzewające zupy na jesień
Długie jesienne spacery rodzinne lub z psem mogą naprawdę wychłodzić organizm. Po jakie dania sięgać, by szybko się rozgrzać i zaspokoić głód? Odpowiedź brzmi: zupy! Dobrze mieć w zanadrzu szeroki wachlarz inspiracji na najpyszniejsze i najciekawsze jesienne zupy.
Sycąca i pełna witamin zupa ogórkowa
Jedną z najlepszych jesiennych zup jest popularna i kochana przez Polaków ogórkowa – w końcu to nasze danie tradycyjne. Jej dobroczynny wpływ na organizm wynika z zawartości witamin takich jak C, A czy K. Proces kiszenia nadaje ogórkom nowych właściwości, dzięki którym warzywa pomagają w podniesieniu odporności, pozytywnie wpływają na układ moczowy, nerki i przemianę materii. Do tego zupa ogórkowa jest łatwa do zrobienia, więc poradzi z nią sobie nawet niedoświadczony kucharz.
Zupę ogórkową można ugotować na szybko z Przecieru ogórkowego Smak, ale także samodzielnie ścierając ogórki kwaszone, by uzyskać wiórki o dokładnie takiej wielkości, jaką lubimy. W naszej ofercie znajdują się Ogórki kwaszone o długości 5-8 cm, wygodne do tarcia. Do pomocy przy robieniu sycącej zupy ogórkowej można zaprosić także dzieci.
Złocista zupa krem z dyni
Od kilku lat ogromną popularnością cieszą się potrawy dyniowe, które proponuje się przede wszystkim w okresie jesiennym, czyli w sezonie zbioru tych warzyw. Wyjątkowym daniem jest zupa krem z dyni, ponieważ nie tylko wprowadza do kuchni przyjemny jesienny klimat, ale również rozgrzewa. Do jej przygotowania wykorzystuje się aromatyczne i pikantne przyprawy, takie jak imbir, chili, curry, cynamon czy kardamon.
Pożywna zupa na jesień pięknie prezentuje się na stole wśród naturalnych dekoracji: kasztanów, żołędzi, wielobarwnych suchych liści. Świetnie spisze się jako pierwsze danie dla dzieci, które długo bawiły się na dworze i wróciły z zarumienionymi policzkami. Poprawi odporność, rozgrzeje i dostarczy witamin.
Rozgrzewające zupy na jesień z nutką pikanterii
Jesienne zupy są pożywne i pełne wartości odżywczych, a także mogą być tanie. Zupa cebulowa krem to propozycja dla osób ceniących polską tradycję oraz liczących się z domowym budżetem. Poza cebulą używa się do niej masła, bulionu i podstawowych przypraw. Jeśli chcemy zaskoczyć drugą połówkę lub popisać się przed znajomymi, do zupy cebulowej krem możemy dolać kieliszek białego wytrawnego wina lub koniaku – oto prawdziwa rozgrzewająca zupa na jesień!
Dla młodszych miłośników delikatnej pikanterii zrobimy pożywną zupę z chrzanem. Nie musimy szukać w sklepie świeżych korzeni, ponieważ równie dobrze sprawdzi się forma słoiczkowa, np. ostry Chrzan tarty Smak lub łagodny Krem chrzanowy Smak. Do zupy chrzanowej możemy dorzucić ulubione warzywa: ziemniaki, pietruszkę, pasternak, cebulę. Uwaga: im więcej chrzanu dodamy, tym ostrzejsza będzie nasza jesienna zupa.
Pożywne zupy na jesień z warzyw ze słoika
Jesienią i zimą niektóre świeże warzywa mogą prezentować się nieładnie. Jeśli nie mamy możliwości kupowania ich w warzywniakach, bo np. kończymy pracę późno, będziemy musieli ograniczyć się do oferty supermarketu. Nic nie szkodzi! Jest wiele rozgrzewających zup na jesień, które wykonuje się z warzyw ze słoika. Poza ogórkową jest to chociażby zupa z papryki marynowanej.
Zupę z papryki marynowanej wykonamy w formie tradycyjnej lub gęstego kremu. Potrzebna nam będzie Papryka marynowana Smak, pomidory z puszki, czosnek i ryż – dla zagęszczenia. Po ugotowaniu składniki miksuje się i doprawia dla smaku. Jesienną zupę krem podaje się z ciepłymi grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym, a nawet nachosami.
Rozgrzewające zupy na jesień wykonamy także z suszonych pomidorów: tradycyjnych, z ziołami lub czosnkiem – znajdują się w ofercie marki Smak. Z uwagi na wyraziste kolory idealnie zgrają się ze złotą polską jesienią, czyniąc ją jeszcze barwniejszą. O aromatach wypełniających dom lepiej nawet nie pisać – to trzeba poczuć samemu!