Sałatka ze słoika?
Choć dziś świeże warzywa są dostępne przez cały rok, słoiki z sałatkami na zimę wciąż cieszą się dużą popularnością.
I to nie tylko przez wzgląd na miłe wspomnienia z babciną spiżarnią w roli głównej. Skąd takie zainteresowanie warzywnymi kompozycjami w wekach? Zobacz dlaczego warto jeść sałatki ze słoika i do czego je podawać!
Sałatka w słoiku – warzywa na talerzu przez cały rok
Też uważasz, że warzywa dostępne w sklepach zimą nie smakują tak jak te, które kupujesz latem? Letnie słońce – to właśnie sekret wyjątkowości sezonowych owoców i warzyw. To właśnie dlatego Twoja babcia tak skrzętnie przygotowywała przetwory na zimę. Wszystko po to, by zamknąć w słoiku ten wyjątkowy smak i zapach letnich, sezonowych owoców i warzyw.
Choć z nostalgią wspominasz uginające się półki w babcinej spiżarni, dziś pewnie nie masz nie masz czasu na ich przygotowywanie. Przygotowywanie przetworów w słoikach to w końcu sporo pracy. W nowoczesnych kuchniach często brakuje też miejsca na przechowywanie dziesiątek weków z przetworami na zimę.
Nie musisz jednak rezygnować z sałatek ze słoika! Wystarczy sięgnąć po te gotowe, dostępne w sklepach, które są równie pyszne, a przy tym gotowe do zjedzenia od razu. Wystarczy tylko odkręcić słoik i już – oto kolorowa, warzywna sałatka, która świetnie dopełni codzienny obiad.
Sezonowe sałatki do każdego obiadu
Do czego podasz taką sałatkę ze słoika? W zasadzie do wszystkiego. Może stanąć na stole solo w formie ciekawej przystawki przed drugim daniem. Doskonale dopełni też główne danie – i to zarówno codzienny obiad, jak i ten bardziej odświętny. Słodko-kwaśne nuty warzywnych weków pasują w szczególności do pieczonego i smażonego mięsa.
Tradycyjne zrazy wołowe z kluskami śląskimi doskonale dopełni sałatka z czerwonej kapusty. Do pieczeni podanej z ciemnym, gęstym sosem możesz podać sałatkę pieczarkową – z dodatkiem papryki i marchewki. Ćwikła ze słoika będzie z kolei idealnie pasować do pulpecików drobiowych z kremowym sosem podanych z ziemniakami.
Choć warzywne weki doskonale uzupełnią tradycyjne, polskie smaki, możesz też wykorzystać je w nowocześniejszych daniach. Sałatka ze słoika może stać się składnikiem pysznej, domowej tortilli. Połącz ją z podsmażonym kurczakiem i świeżą sałatą, zawiń w placek i gotowe! Możesz też wzbogacić nią smak domowego kebabu. Szwedzka sałatka z chrupiącymi ogórkami pokrojonymi w talarki świetnie pasuje do bułki, mięsa i świeżych warzyw.
Nie tylko sałatki w słoiku – stwórz własną kompozycję!
Nie przepadasz za gotowymi kompozycjami sałatkowymi? Stwórz swoje własne, korzystając z warzyw w słoikach. Marynowana papryka, seler, pieczarki czy ogórki konserwowe to półprodukty, z których wyczarujesz każdą sałatkę, o jakiej tylko pomyślisz. I to niezależnie od pory roku!
Chrupkie, słodko-kwaśne warzywa ze słoika możesz śmiało zestawić z tymi świeżymi oraz z innymi dodatkami, tworząc unikalny miks. Wyrazisty smak półproduktów ze słoika doskonale smakuje chociażby w połączeniu z wędlinami, jajkiem czy najróżniejszymi sosami. Jedynym ograniczeniem jest tylko Twoja wyobraźnia!