Wigilia w tradycyjnym polskim domu
Miłośnicy tradycji na myśl o przygotowaniach do wieczerzy wigilijnej zacierają ręce. Spędzanie długich godzin w kuchni i przygotowywanie potraw wigilijnych sprawia im nieopisaną radość. Aby podtrzymać ten przedświąteczny entuzjazm i wspomóc w kuchennym rozgardiaszu, podpowiadamy, o czym nie mogą zapomnieć.
Barszcz wigilijny czy wigilijna zupa grzybowa?
Oto pytanie stare jak świat i niedające nadziei na rozwiązanie. Obecnie miłośników barszczu czerwonego wigilijnego jest równie wielu, jak zwolenników tradycyjnej zupy grzybowej. Ostatecznie więc bardziej niż to, która potrawa powinna pojawić się na wieczerzy wigilijnej, zdaje się właściwe przygotowanie obu.
Barszcz wigilijny musi być klarowny i odznaczać się kolorem intensywnej czerwieni. Od barszczu czerwonego spożywanego w ciągu roku różni się tym, że jest zupą postną, a więc przygotowywaną bez mięsa (z wyłączeniem ryb). Bazę barszczu wigilijnego stanowi wywar z włoszczyzny, buraków i suszonych grzybów, uzupełniony kwasem buraczanym. Doprawia się go jedynie solą i cukrem, w związku z czym jest słodko-kwaśny. Postną zupę tradycyjnie podaje się z uszkami faszerowanymi grzybami, ale można dodać do niej również fasolę jaś, pierogi lub kaszę.
Wigilijna zupa grzybowa
Wigilijna zupa grzybowa najczęściej wykonywana jest z grzybów suszonych, i to zebranych własnoręcznie przez jednego z członków rodziny. Jedni lubią ją zabielać, inni wolą – zgodnie z tradycją – zachować zupę postną, a więc lekką i pozbawioną tłustych dodatków. Świetnie smakuje dzięki dodatkowi liścia laurowego, goździków i warzyw: cebuli, marchwi, pora. Na wierzchu warto posypać ją świeżą natką pietruszki.
Rola buraka w potrawach wigilijnych
Barszcz czerwony nie jest jedyną wigilijną potrawą, w której wykorzystujemy buraczki. Innym popularnym dodatkiem na wigilijnym stole jest ćwikła (równo mocno kojarzona z Wielkanocą). W Polsce zyskała popularność w XVI wieku, kiedy to rozpoczęto uprawę buraków na większą skalę. Dostarcza organizmowi witaminy C, błonnika i betaniny, która działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Ćwikła podkręca także metabolizm i ułatwia trawienie, co podczas sutej wieczerzy wigilijnej jest niezwykle korzystne.
Ćwikłę można wykonać samemu, można także zaoszczędzić czas spędzany w kuchni i kupić gotową Ćwikłę z chrzanem Smak. Podamy ją na wigilijnym stole na ciepło lub na zimno – zgodnie z upodobaniami domowników. Świetnie sprawdzi się na chlebie oraz jako dodatek do smażonego karpia. Ułatwi i przyspieszy strawienie go.
Boże Narodzenie w Polsce – inne dania wigilijne
Choć coraz częściej eksperymentujemy i zmieniamy potrawy wigilijne tak, by odpowiadały gustom domowników, wciąż korzystamy z kulinarnej tradycji świąt Bożego Narodzenia w Polsce. Zgodnie z nią na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw, które przedstawiałyby pełen wachlarz „płodów ziemi”. Postna zupa to zazwyczaj barszcz czerwony lub zupa grzybowa (rzadziej rybna bądź biały żur). Tradycyjne dania wigilijne to: ryby (przede wszystkim karp smażony i w galarecie, śledź w oleju, ryba po grecku), kapusta z grochem, kapusta z grzybami (sama lub jako farsz do pierogów), kasza lub kotleciki ryżowe z sosem z suszonych grzybów, paszteciki z grzybami, kluski z makiem, miodem i bakaliami (zamiennie: makiełki bądź kutia), kompot z suszu, gołąbki.
Popularne są także sałatki wigilijne przygotowywane ze składników używanych do przyrządzania dwunastu potraw. Obok talerzyka z kapustą i grzybami może stanąć miseczka z Buraczkami tartymi Smak. Nie zapomnijmy też o dodatkach idealnych do tłustych ryb – przede wszystkim ułatwiającym trawienie chrzanie. Miłośnikom pikanterii polecamy czysty Chrzan tarty Smak, poszukiwaczom łagodnych nut zaś Chrzan śmietankowy Smak lub Krem chrzanowy Smak.
Życzymy spokojnych, niezapomnianych i pysznych Świąt Bożego Narodzenia w gronie najbliższych!