1 kg łososia
2 marchewki
8 dag selera korzeniowego
2 gałązki selera naciowego
2 pory
1 pietruszka
po 4 ziarna pieprzu czarnego całego i ziela angielskiego całego
2 liście laurowe
5 łyżek żelatyny wieprzowej
1 łyżka soli morskiej
do przybrania: 1 jajko ugotowane na twardo, zielenina
Do smaku:
Krem chrzanowy Smak
Ryby oczyścić, opłukać i odsączyć. Warzywa obrać i opłukać. Do dużego rondla włożyć całe ryby (z głowami), warzywa oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować na małym ogniu 20-25 min. Potem ryby ostrożnie wyjąć, odsączyć, zdjąć z nich skórę, podzielić na małe części, ułożyć np. na półmisku, przybrać plasterkami jajka i odłożonymi gałązkami zieleniny. Wywar, w którym gotowały się ryby, przecedzić i ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 szklankach wywaru, następnie podgrzać do wrzenia i przestudzić. Ryby zalać wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podawać z cytryną i Kremem chrzanowym Smak.