600 g szynki wieprzowej
Sól morska jodowana
Kilka gałązek rozmarynu
sznurek do związania szynki
Dodatkowo: Chrzan tarty Smak
Marynata:
80 ml oliwy z oliwek
3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
2 cebule białe pokrojone w piórka
do smaku: pieprz czarny mielony, sól morska jodowana, rozmaryn suszony, tymianek suszony
Szynkę opcjonalnie związać sznurkiem w poprzek i wzdłuż, aby nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, a następnie obtoczyć w niej szynkę i tak pozostawić na noc.
Szynkę wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 st. C przez około 1h 30 min. Jeśli mamy większy kawałek szynki czas pieczenia można wydłużyć. Gotowa szynka powinna być brązowa na wierzchu i soczysta w środku.
Idealnie smakuje z Chrzanem tartym Smak.