Aktualności

Śledzie na różne sposoby

Śledzie na różne sposoby

Śledzie stanowią doskonałą zakąskę na zimno, łatwą i szybką w przygotowaniu. Można je przyrządzić na wiele sposobów: w oliwie, w śmietanie, na słodko, na kwaśno, łagodnie lub ostro. Warto wiedzieć, że śledź to ryba, która zawiera wiele cennych składników, jest bogata w łatwo przyswajalne białko...

Potrawy na jesienną szarugę ze Smakiem

Potrawy na jesienną szarugę ze Smakiem

Gdy aura raczej zachęca do pozostania w domu niż do spędzania czasu poza nim to znak, że lato dobiegło końca, a razem z nim zakończył się sezon grillowy. By kiepska pogoda nie zepsuła humoru, warto mieć pod ręką pocieszenie w postaci pysznych dań, które umilą...

Rozgrzewające dania pełne Smaków Świata

Rozgrzewające dania pełne Smaków Świata

Francja, Włochy, Meksyk - kuchnie tych krajów są pełne ciepłych, aromatycznych produktów. W tym jeszcze chłodnym czasie, kiedy z wytęsknieniem oczekujemy na wiosnę, koniecznie przywołajmy Smaki Świata w naszych kuchniach i domach. Słodkie pomidory suszone, oliwki zielone i czarne, a także słone kapary nadają się...

Dania inspirowane pieczarkami

Dania inspirowane pieczarkami

Pieczarki swoje walory kulinarne i zdrowotne skrywają pod wielkimi białymi kapeluszami. Dawniej traktowane były jako produkt luksusowy, porównywany z truflami. Dzisiaj dostępne są na każdym kroku – w osiedlowym warzywniaku, sklepie tuż za rogiem i supermarkecie.  Warto poznać sposoby na ich wykorzystanie, tak aby ich...

Na zdrowie najlepsze buraki!

Na zdrowie najlepsze buraki!

Buraczki to nie tylko doskonały dodatek do tradycyjnego obiadu. Z powodzeniem możemy je wykorzystać jako pyszny i zdrowy składnik naszych ulubionych sałatek albo podstawę do… kotletów. Warto sięgać po te ciemnoróżowe bulwy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie potrzebujemy witamin. Od lat buraczki czerwone są...

Kolacje pełne smaku

Kolacje pełne smaku

Często jest tak, że mamy przygotować coś na kolację, ale brak nam pomysłu. A czas goni, bo albo niedługo przyjdą goście, albo zaraz domownicy zrobią się głodni… To, czego nam brakuje, to inspiracja. Jeśli taką już znajdziemy, to cała reszta nie stanowi większego problemu. Czasem...

Sezon na dania rozgrzewające

Sezon na dania rozgrzewające

Jednym z najpopularniejszych sezonowych składników jesiennych, rozgrzewających dań jest kalafior. Pochodzi z Cypru, dlatego nazywany był kapustą cypryjską. W Polsce znamy go od XVII wieku, kiedy to przybył razem z kuchnią królowej Bony. Najczęściej spożywamy białe róże kalafiora, ale spotkać można także kremowe, pomarańczowe, zielone czy fioletowe....

Chrzan – niezastąpiony dodatek w kuchni polskiej

Chrzan – niezastąpiony dodatek w kuchni polskiej

Intensywny smak i ostry zapach, którego nie można pomylić z żadnym innym – tak pokrótce można opisać chrzan. Od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i prawdopodobnie nie ma książki kucharskiej, która nie zawierałaby choćby kilku przepisów związanych z tym aromatycznym korzeniem. Chrzan już...

Chrzan na grilla? Dlaczego nie!

Chrzan na grilla? Dlaczego nie!

Na grilla zawsze przygotowuje się jakieś dodatki. Ich dobór zależy w dużej mierze od tego, jakie dania przyrządzamy. Smacznym i  bardzo łatwym w użyciu urozmaiceniem grillowych dań jest chrzan. Dzięki różnorodności chrzanów Smak zawsze dobierzemy taki, który idealnie pasuje do naszego grillowego menu. Na czym...

Sałatki – obowiązkowo na grillu!

Sałatki – obowiązkowo na grillu!

Kiedy organizujemy spotkanie przy grillu, musimy oczywiście zaopatrzyć się w odpowiednia ilość mięsa czy ryb, warto też jednak zadbać o dodatki do dania głównego. Najczęściej do mięsa podaje się chleb, musztardę i keczup, ale znakomitym urozmaiceniem kiełbasek, karkówki czy ryb z grilla może być sałatka....