Aktualności

Menu na Wigilię

Menu na Wigilię

Menu wigilijne w wielu domach na przestrzeni lat nie ulega większym zmianom. Barszcz czerwony z uszkami, kapusta z suszonymi grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie w przyprawie korzennej, ryba faszerowana i karp w galarecie to najbardziej znane wigilijne dania. A przecież to dopiero wstęp...

Czas kulinarnych wyzwań

Czas kulinarnych wyzwań

Świąteczny czas to czas kulinarnych wyzwań. Właśnie wtedy oczekujemy wielu mile i smacznie spędzonych chwil przy wspólnym stole. Wigilijny wieczór to dopiero wstęp do ucztowania. Przed nami kilka dni wypełnionych smakującymi jak nigdy w roku potrawami, które zwykle przygotowujemy tylko w tym okresie. Na wigilijnych...

Śledzie na różne sposoby

Śledzie na różne sposoby

Śledzie stanowią doskonałą zakąskę na zimno, łatwą i szybką w przygotowaniu. Można je przyrządzić na wiele sposobów: w oliwie, w śmietanie, na słodko, na kwaśno, łagodnie lub ostro. Warto wiedzieć, że śledź to ryba, która zawiera wiele cennych składników, jest bogata w łatwo przyswajalne białko...

Potrawy na jesienną szarugę ze Smakiem

Potrawy na jesienną szarugę ze Smakiem

Gdy aura raczej zachęca do pozostania w domu niż do spędzania czasu poza nim to znak, że lato dobiegło końca, a razem z nim zakończył się sezon grillowy. By kiepska pogoda nie zepsuła humoru, warto mieć pod ręką pocieszenie w postaci pysznych dań, które umilą...

Rozgrzewające dania pełne Smaków Świata

Rozgrzewające dania pełne Smaków Świata

Francja, Włochy, Meksyk - kuchnie tych krajów są pełne ciepłych, aromatycznych produktów. W tym jeszcze chłodnym czasie, kiedy z wytęsknieniem oczekujemy na wiosnę, koniecznie przywołajmy Smaki Świata w naszych kuchniach i domach. Słodkie pomidory suszone, oliwki zielone i czarne, a także słone kapary nadają się...

Na zdrowie najlepsze buraki!

Na zdrowie najlepsze buraki!

Buraczki to nie tylko doskonały dodatek do tradycyjnego obiadu. Z powodzeniem możemy je wykorzystać jako pyszny i zdrowy składnik naszych ulubionych sałatek albo podstawę do… kotletów. Warto sięgać po te ciemnoróżowe bulwy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie potrzebujemy witamin. Od lat buraczki czerwone są...

Sezon na dania rozgrzewające

Sezon na dania rozgrzewające

Jednym z najpopularniejszych sezonowych składników jesiennych, rozgrzewających dań jest kalafior. Pochodzi z Cypru, dlatego nazywany był kapustą cypryjską. W Polsce znamy go od XVII wieku, kiedy to przybył razem z kuchnią królowej Bony. Najczęściej spożywamy białe róże kalafiora, ale spotkać można także kremowe, pomarańczowe, zielone czy fioletowe....

Chrzan – niezastąpiony dodatek w kuchni polskiej

Chrzan – niezastąpiony dodatek w kuchni polskiej

Intensywny smak i ostry zapach, którego nie można pomylić z żadnym innym – tak pokrótce można opisać chrzan. Od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i prawdopodobnie nie ma książki kucharskiej, która nie zawierałaby choćby kilku przepisów związanych z tym aromatycznym korzeniem. Chrzan już...

Sałatki – obowiązkowo na grillu!

Sałatki – obowiązkowo na grillu!

Kiedy organizujemy spotkanie przy grillu, musimy oczywiście zaopatrzyć się w odpowiednia ilość mięsa czy ryb, warto też jednak zadbać o dodatki do dania głównego. Najczęściej do mięsa podaje się chleb, musztardę i keczup, ale znakomitym urozmaiceniem kiełbasek, karkówki czy ryb z grilla może być sałatka....

Wielkie grillowanie ze Smakiem

Wielkie grillowanie ze Smakiem

Radość, śmiech, przyjaciele i pyszne jedzenie. Gdy za oknami robi się cieplej, rośnie w nas chęć, aby delektować się piękną pogodą i spędzać więcej czasu na świeżym powietrzu. Zielona trawka, ogródek przy domu, a nawet balkon - jesteśmy mocno zdeterminowani i wykorzystujemy każdy dostępny skrawek....